28 august – Ce eveniment important se celebrează astăzi?

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 143

Sursa foto:

0:00

Pomenirea Preacuviosului Părinte Moise Arapul

În această lună, pe data de douăzeci și opt, se sărbătorește pomenirea Preacuviosului Părinte Moise Arapul, cunoscut și sub numele de „cel din tâlhari” sau Etiopianul. Acest fericit era de origine etiopiană și avea o înfățișare întunecată, fiind slujitorul unui om implicat în activități politice. Din cauza comportamentului său rău și a vieții de tâlhar, a fost alungat de stăpânul său.

Într-o zi, dornic de răzbunare, Moise a decis să-l ucidă pe un păstor care îi stătea în cale. Aflând că acesta se află pe cealaltă parte a Nilului, a înotat, cu sabia în gură și cămașa pe cap. Păstorul, însă, s-a speriat și a fugit, iar Moise a sacrificat patru berbeci pe care i-a legat cu o funie pentru a-i transporta din nou peste Nil. După ce a mâncat carnea acestora și a vândut pieile, s-a întors la soția sa.

Aceste întâmplări ilustrează cum cei care își doresc pot găsi mântuirea prin pocăință. În cele din urmă, Moise, umilit de diverse primejdii, a ajuns la o mănăstire, unde s-a pocăit profund, reușind să-și aducă și soția pe calea lui Hristos. La un moment dat, în timp ce se afla în chilie, a fost vizitat de câțiva tâlhari care nu știau cine este. Moise, recunoscându-i, i-a legat și i-a dus la obște, întrebându-i pe frați ce ar trebui să facă cu ei. Când i-au recunoscut, tâlharii s-au pocăit, lepădându-se de lume și devenind călugări iscusiți.

Astfel, Moise a trăit o viață sfântă, dedicată lui Dumnezeu, și a murit la vârsta de 75 de ani, având și darul preoției, lăsând în urmă 70 de ucenici. Despre el se vorbește în Patericul egiptean sub denumirea de Moise „cel din tâlhari” sau Moise Arapul.

Pomenirea Sfinților Mucenici Diomid și Lavrentie

În aceeași zi, se sărbătorește și pomenirea Sfinților Mucenici Diomid și Lavrentie, care au fost legați de un plop și omorâți prin săgeți.

Pomenirea Dreptului Iezechia

Tot pe data de douăzeci și opt, se comemorează și Dreptul Iezechia, regele care a plecat dintre noi în pace. Iezechia, fiul regelui necredincios Ahaz, a domnit în regatul Iuda timp de 29 de ani, începând la vârsta de douăzeci și cinci de ani. Influențat de credința sa profundă în Dumnezeu, Iezechia a redeschis Templul lui Solomon și a organizat o celebrare a Paștelui evreiesc, invitând toți supușii regatului să participe.

În timpul acestei festivități, regele a ordonat distrugerea idolilor din întreg regatul, reamintind poporului despre pedepsele suferite de strămoșii lor care s-au lepădat de adevăratul Dumnezeu. Această acțiune a dus la încetarea idolatriei nu doar în regatul Iuda, ci și în multe părți ale regatului Israel. Ca urmare, Dumnezeu l-a protejat de dușmani și i-a îndeplinit rugăciunile. În al paisprezecelea an al domniei sale, regele asirian Senaherib, fiul lui Salmanasar, a atacat Israelul și a adunat forțele pentru a porni războiul împotriva lui Iezechia.

Iezechia și intervenția divină

Senaherib, regele asirian, a trimis o armată spre Ierusalim, cerându-i regelui Iudeii să se predea. În fața acestei amenințări, Iezechia s-a întors către Dumnezeu în rugăciune, iar un înger al Domnului a doborât 185.000 de soldați asirieni. După retragerea lui Senaherib, Iezechia a suferit de o boală gravă. Profetul Isaia, trimis de Dumnezeu, i-a transmis că trebuie să își pună ordine în viață, deoarece va muri în curând. Cu toate acestea, puterea rugăciunii sale a fost atât de intensă încât Dumnezeu i-a prelungit viața cu încă cincisprezece ani.

Iezechia a fost un om al rugăciunii, implorând ajutorul divin cu pasiune, iar mulțumirile sale erau la fel de ardente. A murit la vârsta de 54 de ani și a fost îngropat cu onoruri deosebite la Ierusalim. În amintirea sa, se sărbătorește Duminica Iertării, cunoscută și sub numele de Duminica lăsatului sec de brânză.

Pomenirea Sfintei proorocite Ana

În aceeași zi, se face pomenirea Sfintei proorocite Ana, fiica lui Fanuel, care l-a întâmpinat pe Domnul în Templu. Ana provenea din neamul Aserilor și a fost căsătorită timp de șapte ani înainte de moartea soțului său. După această pierdere, ea a dus o viață dedicată lui Dumnezeu, neabandonând Templul și slujindu-I zi și noapte în post și rugăciune, conform relatărilor din Luca 2, 37.

Când proorocita Ana a împlinit 84 de ani, l-a văzut pe pruncul Iisus în Templul din Ierusalim, adus pentru a fi închinat lui Dumnezeu, conform legii mozaice. Ea a fost martoră și la cuvintele profetice rostite de Sfântul Simeon, care a proclamat venirea Mesiei. Împreună cu Simeon, Ana a adus slavă lui Dumnezeu și a mărturisit tuturor că Mesia a venit în lume, așa cum este consemnat în Luca 2, 38.

Pomenirea Mucenicilor din Iraclia

Tot în această zi, se sărbătoresc și Sfinții treizeci și trei de Mucenici din Iraclia, care și-au dat viața prin foc. Cu sfintele lor rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

Distribuie acest articol