95 de ani de la nașterea regizorului Gheorghe Vitanidis

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 277

Sursa foto:

0:00

Nașterea și educația lui Gheorghe Vitanidis

Pe 1 octombrie 1929, Gheorghe Vitanidis s-a născut în Mangalia, devenind ulterior unul dintre cei mai valoroși regizori din Dobrogea. A urmat cursurile liceale la Școala Greacă din Constanța, după care s-a mutat la București pentru a-și urma visul și pasiunea pentru cinematografie. A fost admis la Institutul Național de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, secția Regie de Film, pe care l-a absolvit în 1953.

Debutul în cinematografie

În 1958, Gheorghe Vitanidis a început să colaboreze cu regizorul francez Louis Daquin, ocupând funcția de asistent de regie. În acea perioadă, cei doi au lucrat împreună la filmul „Ciulinii Bărăganului”, care a fost selecționat pentru Festivalul de la Cannes. Un an mai târziu, Vitanidis a debutat ca regizor cu pelicula „Băieții noștri”.

Participări la festivaluri și activitate didactică

Regizorul a participat la Festivalul de Film Internațional de la Moscova cu filmele „Răutăciosul adolescent” și „Clipa”. De-a lungul carierei, a fost membru în juriile festivalurilor naționale și internaționale organizate în Elveția și Bulgaria. Între 1961 și 1989, Gheorghe Vitanidis a fost cadru didactic la I.A.T.C. „I.L. Caragiale”, având funcția de șef al catedrei de regie de film.

Contribuții la cinematografia română

Între anii 1972 și 1976, el a fost membru al Biroului Centrului Internațional al Școlii de Cinematografie și Televiziune. A fost unul dintre fondatorii Asociației Cineaștilor din România, unde a îndeplinit funcția de secretar, și a fost vicepreședinte al Uniunii Elene din România. Gheorghe Vitanidis a câștigat de două ori premiul A.C.I.N., în 1973 și 1979, și a obținut distincții la festivaluri internaționale din Franța și Iran.

Lista filmelor regizate

Printre filmele realizate de Gheorghe Vitanidis se numără: „Ciulinii Bărăganului”, „Băieții noștri”, „Post restant”, „Gaudeamus igitur”, „Șeful sectorului suflete”, „Răutăciosul adolescent”, „Facerea lumii”, „Ciprian Porumbescu”, „Dimitrie Cantemir”, „Muschetarul român”, „Casa de la miezul nopții”, „Clipa”, „Burebista”, „Dragostea și revoluția”, „Masca de argint”, „Colierul de turcoaze” și „În fiecare zi mi-e dor de tine”. De asemenea, a realizat filme documentare precum „Zi de sărbătoare” și „La marea sărbătoare”. Gheorghe Vitanidis a trecut în neființă pe 25 noiembrie 1994.

Distribuie acest articol