Tinerii șoferi nu vor mai putea conduce anumite categorii de vehicule: Modificări în Codul Rutier

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 117

Sursa foto:

0:00

Modificări propuse în Codul Rutier pentru tinerii șoferi din România

Parlamentarii români au în vedere modificarea Codului Rutier, având ca obiectiv principal reducerea numărului de accidente rutiere, în special în rândul tinerilor șoferi. Această inițiativă vizează în mod special adolescenții care dețin recent permise de conducere, aceștia fiind adesea implicați în incidente grave cauzate de viteza excesivă și lipsa de experiență.

Măsuri propuse pentru siguranța rutieră

Printre măsurile discutate în Parlament se numără restricționarea accesului tinerilor șoferi la anumite tipuri de vehicule, precum și implementarea altor restricții menite să sporească siguranța pe drumurile din România. Una dintre cele mai importante propuneri prevede interzicerea conducerii vehiculelor cu motoare mai puternice de 100 de cai putere pentru tinerii sub 21 de ani. Această decizie este o reacție la statisticile alarmante care indică faptul că tinerii cu vârste sub 25 de ani sunt implicați în mai multe accidente decât celelalte categorii de șoferi.

„Tinerii până în 25 de ani produc mai multe accidente decât cealaltă categorie de posesori de permis. Aici vorbim de iresponsabilitate, de imaturitate, de aspecte care țin de educație”, a declarat un reprezentant al Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație.

Îmbunătățirea pregătirii tinerilor șoferi

Inițiativa legislativă include și măsuri menite să îmbunătățească pregătirea tinerilor șoferi. Printre acestea se numără creșterea numărului de ore de practică obligatorii la școlile de șoferi și amplasarea unui număr mai mare de radare pe drumurile din România, cu scopul de a descuraja viteza excesivă și comportamentele periculoase la volan.

Controverse și perspective legislative

Proiectul de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaților reprezintă începutul unui proces legislativ care ar putea aduce modificări semnificative în Codul Rutier din România. În cazul în care va fi adoptat, acesta va introduce noi reguli și restricții destinate să crească siguranța rutieră, în special pentru tinerii șoferi.

Distribuie acest articol