Numeroase localități se confruntă cu seceta, iar zonele de pe Dunăre și afluenții săi sunt în alertă.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 150

Sursa foto:

0:00

Afectarea localităților de secetă

Un total de 349 de localități cu sisteme centralizate și 279 de localități fără astfel de sisteme se confruntă cu probleme cauzate de secetă, alimentarea cu apă având loc cu restricții în 628 de localități, conform unui comunicat al Apelor Române.

Atenționări pe Dunăre și lacuri de acumulare

Conform informațiilor furnizate, sectoarele Dunării asociate cu 49 de localități se află sub atenționare-avertizare. Coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 76,75%, echivalând cu un volum de 3,352 miliarde metri cubi, suficient pentru a acoperi necesarul de apă brută din sursele de apă de suprafață în regim centralizat. Se estimează că, până la sfârșitul lunii august, acest coeficient va scădea la aproximativ 75%.

Monitorizarea resurselor de apă

Apele Române subliniază că monitorizarea permanentă a exploatării resurselor de apă este esențială, asigurându-se astfel îndeplinirea cerințelor de apă. De asemenea, se urmărește implementarea Planului de restricții și utilizare a apei în perioadele deficitare.

Sectoare în atenționare pe râuri

Un număr de 13 sectoare de pe râurile interioare, inclusiv râurile Jiu, Ialomița și Buzău, se află în faza de atenționare-avertizare pentru utilizările din industrie, irigații și pentru populație.

Atenționări pe fluviul Dunăre

De asemenea, sectoarele fluviului Dunăre și ale brațelor sale (Măcin, Borcea, Chilia, Tulcea și Sulina), care corespund altor 49 de localități, sunt în atenționare-avertizare. Detalii suplimentare includ:

  • Fluviul Dunărea: Sectorul Brăila-Galați (2 localități, județul Brăila), Vadu Oii-Brăila (7 localități, județul Brăila), Chiciu-Vadu Oii (5 localități, județul Călărași), Chiciu-Cernavodă-Hârșova (8 localități, județul Constanța), Dunăre-Galați (3 localități, județul Tulcea) pentru utilizările populației, irigații, industrie, piscicultură.
  • Brațul Borcea: Sectorul Chiciu-Vadu Oii (9 localități, județele Călărași și Ialomița) pentru utilizările irigații și industrie.
  • Brațul Măcin: 10 localități riverane (1 în județul Brăila, 9 în județul Tulcea), în atenționare pentru utilizările populației, irigații, industrie, piscicultură.
  • Brațul Chilia: Sectorul Dunăre-Braț Chilia (4 localități riverane, județul Tulcea) pentru utilizările populației, irigații, piscicultură.
  • Brațele Dunării Tulcea și Sulina: Sectorul Dunăre-Braț Sulina (6 localități riverane, județul Tulcea) pentru utilizările populației, irigații, industrie, piscicultură.

Nivelul apei la stația hidrometrică Cernavodă

Nivelul măsurat la stația hidrometrică Cernavodă este de -0,71 metri, iar până la activarea treptei I de restricții există o diferență de nivel de 90 centimetri, conform sursei menționate.

Distribuie acest articol