Direcția Generală de Evidență a Persoanelor din Constanța oferă informații esențiale privind perioada de valabilitate a cărților de identitate.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 160

Sursa foto:

0:00

Termenul de Valabilitate al Cărții de Identitate

Conform Direcției Generale de Evidență a Persoanelor, termenul de valabilitate al cărții de identitate variază în funcție de vârstă. Astfel, pentru persoanele cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, valabilitatea este de 4 ani, în timp ce pentru cei cu vârste între 18 și 25 de ani, aceasta se extinde la 7 ani.

Începând cu 2 august 2021, persoanele care au împlinit 25 de ani vor avea pe cartea de identitate un termen de valabilitate specificat până la 3 august 2031. Această măsură este în conformitate cu reglementările Uniunii Europene, care vizează sporirea securității documentelor de identitate ale cetățenilor europeni.

Este important de menționat că cărțile de identitate emise înainte de aplicarea acestui regulament pot fi utilizate ca documente de călătorie până la data expirării, dar nu mai târziu de 3 august 2031.

Detalii despre Cartea de Identitate Provizorie

Cartea de identitate provizorie are o valabilitate de un an și se eliberează în situațiile în care persoana nu dispune de toate documentele necesare pentru obținerea unei cărți de identitate definitive. De asemenea, aceasta este disponibilă pentru cetățenii români care locuiesc temporar în România, dar au domiciliul în străinătate.

Obligații Legale

Cetățenii români sunt obligați să solicite eliberarea actului de identitate în termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani. De asemenea, când termenul de valabilitate al actului de identitate expiră, titularul sau reprezentantul legal trebuie să ceară eliberarea unui nou act de identitate cu maximum 180 de zile înainte de expirare, dar nu mai puțin de 15 zile în avans.

Distribuie acest articol