Centrul de Comandă și Control Mobil al NATO a transferat radarul de apărare aeriană LANZA LTR-25 în localitatea Cataloi, județul Tulcea.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 145

Sursa foto:

0:00

Mutarea radarului NATO în România

Centrul de Comandă și Control Mobil al NATO a transferat radarul de apărare aeriană LANZA LTR-25 și echipa tehnică de la Poggio Renatico, Italia, la Cataloi, județul Tulcea, România. Această acțiune a fost anunțată de Comandamentul Aerian Aliat al NATO, în contextul în care în ultimele luni, Rusia a intensificat atacurile la granița dintre România și Ucraina, iar resturi de drone au ajuns pe teritoriul românesc.

Prioritățile NATO

Generalul maior Denny Traas, comandantul DACCC (Deployable Command and Control Centre), a declarat că „prima noastră prioritate este contribuția la efortul NATO de a avea o postură militară solidă și capabilă”. În următoarele luni, experții NATO în supravegherea și controlul aerian vor sprijini activitățile de monitorizare pe flancul estic al Alianței. DACCC a obținut capacitatea operațională inițială a DADR pe 14 august, ceea ce permite o supraveghere mai eficientă la granițele României, având ca obiectiv identificarea dispozitivelor cu profil radar redus care se apropie de spațiul aerian al NATO.

Capabilitățile radarului LANZA LTR-25

Radarul mobil LANZA LTR-25 este unul dintre cele două radaruri atribuite DACC. Acesta, împreună cu alți doi senzori pasivi adiționali, oferă o capacitate unică centrului de comandă și control al NATO, fiind singura entitate aliată care asigură atât detecția radar pasivă, cât și activă.

Generalul maior Denny Traas a subliniat că „această dislocare a fost privită drept defensivă și necesară pentru a crește protecția statului gazdă și aliatului România”. El a adăugat că misiunea reflectă continuarea evoluției și îmbunătățirii sistemului defensiv al NATO.

Eficiența radarelor active mobile

Radarele active mobile sunt extrem de eficiente, oferind o protecție suplimentară în complement cu platformele de comandă și control aeropurtate și statice. Acestea îmbunătățesc interoperabilitatea prin alianțe și parteneriate, consolidând astfel pregătirea puterii aeriene și spațiale a NATO. Conform comunicatului, dislocarea radarului la Cataloi coincide cu desfășurarea prin rotație a avioanelor de luptă NATO în România, în prezent fiind vorba despre avioanele spaniole F-18, care operează de la Baza Mihail Kogălniceanu pentru misiuni de poliție aeriană.

Distribuie acest articol