Indemnizația socială pentru pensionari rămâne peste 1.281 de lei!

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 111

Sursa foto:

0:00

Continuarea indemnizației sociale pentru pensionari în 2024

Începând cu 1 septembrie 2024, toți pensionarii care beneficiază de indemnizație socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 de lei, fără a fi afectată de rezultatul recalculării pensiilor. Această informație a fost confirmată printr-un comunicat al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

În situația în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferența va fi acoperită din bugetul de stat. Astfel, se asigură că niciun pensionar nu va primi o sumă inferioară acestui prag minim.

Detalii importante despre indemnizația socială

Ca și în prezent, indemnizația socială pentru pensionari va fi evidențiată distinct pe talonul de pensie, incluzând:

  • cuantumul rezultat în urma recalculării;
  • suma de plată care nu va fi mai mică de 1.281 de lei.

Indemnizația socială va rămâne constantă la 1.281 de lei până la finalul anului 2024. Dacă pensia recalculată este sub acest cuantum minim garantat, diferența va fi suportată de la bugetul de stat.

Istoricul indemnizației sociale pentru pensionari

Indemnizația socială pentru pensionari se majorează anual conform legii bugetului de stat. Aceasta a fost introdusă prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009, sub forma unei pensii sociale minime garantate, fiind aprobată prin Legea nr. 196/2009.

Legea prevede o sumă fixă pentru indemnizația socială, care a crescut în fiecare an, de la 300 de lei în 2009, ajungând la 1.281 de lei în prezent.

În prezent, indemnizația socială este acordată unui număr de 1.044.668 de pensionari, iar după recalcularea bazată pe contributivitate, 953.776 de pensionari vor rămâne eligibili pentru această indemnizație începând cu luna septembrie.

Distribuie acest articol