Agenția Națională de Integritate se confruntă în instanță cu Ambulanța din Constanța și soții Bădescu: primul termen în proces a fost stabilit.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 207

Sursa foto:

0:00

Controversa lui Laurențiu Bădescu și Agenția Națională de Integritate

Laurențiu Bădescu a ocupat funcția de manager general al Serviciului de Ambulanță Județean Constanța între 13 aprilie 2018 și 13 aprilie 2021. În 2022, Agenția Națională de Integritate (ANI) a identificat nereguli în activitatea sa, susținând că acesta și-ar fi angajat soția, Mirela Daniela Bădescu Panțuru, în cadrul instituției, abuzând de poziția sa de conducere. În prezent, soția acestuia îndeplinește funcția de director medical.

Bădescu a contestat raportul ANI în instanță, dar a pierdut procesul la Înalta Curte de Casație și Justiție. Recent, ANI a intentat un proces împotriva Serviciului de Ambulanță Județean Constanța și a soților Bădescu, obiectul litigiului fiind „anulare act“, în contextul „litigiilor de muncă“.

Detalii despre acuzațiile ANI

În perioada în care a fost manager general al SAJ Constanța, Laurențiu Bădescu a semnat mai multe acte administrative care au condus la angajarea soției sale în Compartimentul de formare profesională a personalului medical și auxiliar. Aceasta a obținut, între 2019 și 2021, un total de 799.297 lei din salarii. ANI a concluzionat că Bădescu a încălcat legislația în vigoare, fiind sesizat și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru posibila săvârșire a infracțiunii de folosire a funcției în scopul favorizării unei persoane.

Deciziile instanței

În urma contestării raportului ANI, Laurențiu Bădescu a obținut o victorie la Curtea de Apel Constanța pe 10 noiembrie 2022, care a anulat raportul de evaluare emis de ANI, având drept de recurs. Totuși, această decizie nu a fost definitivă, iar ANI a depus recurs, care se judecă în februarie 2024 la Înalta Curte de Casație și Justiție. Judecătorii au admis recursul ANI, menținând astfel valabilitatea raportului.

Acțiunea ANI împotriva SAJ și soților Bădescu

Agenția Națională de Integritate a intentat acțiune în instanță împotriva Serviciului de Ambulanță Județean Constanța și a soților Bădescu, dosarul fiind înregistrat pe 15 iulie 2024. Acesta are ca obiect „anulare act“ în cadrul litigiilor de muncă, ceea ce sugerează că ANI ar putea solicita desfacerea contractului de muncă al Mirelei Daniela Bădescu.

Laurențiu Bădescu a fost contactat pentru a oferi un punct de vedere, însă nu a răspuns solicitărilor. Primul termen al procesului legat de litigiile de muncă este stabilit pentru 4 noiembrie 2024.

Distribuie acest articol