CJC intenționează să renoveze și să întărească un monument de patrimoniu din Zona Peninsulară.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 164

Sursa foto:

0:00

Consiliul Județean Constanța va restaura un monument istoric

Consiliul Județean Constanța are în plan consolidarea și restaurarea unui monument istoric situat în Zona Peninsulară, vizavi de Casa Embiricos. Este vorba despre imobilul care a fost folosit anterior ca o casă de ajutor reciproc. Recent, Primăria Constanța a emis Certificatul de urbanism nr. 2.083, avizând realizarea lucrărilor de consolidare și restaurare pentru imobilul de pe strada Nicolae Titulescu nr. 17. Acest certificat este valabil timp de doi ani.

În plus, Consiliul Județean a atribuit un contract pentru evaluarea acestui monument istoric, care va fi efectuată de One Prosim Eval SRL, companie care va încasa suma de 2.000 de lei pentru a determina valoarea actuală a clădirii. Imobilul a fost anterior sediul Casei de pensionari și ajutorare a funcționarilor Băncii de Scont, fiind construit într-un stil neoclasic, la sfârșitul secolului al XIX-lea și este inclus în lista monumentelor istorice.

Detalii despre imobil

Clădirea are un regim de înălțime S+P+Mez+1E, cu o suprafață construită de 332 mp și o suprafață desfășurată de 979 mp, înconjurată de un teren de 377 mp. Aceasta a fost dobândită de Județul Constanța prin Ordonanța de Urgență nr. 206/2000, ce modifica Legea învățământului nr. 84/1995.

Interesul Arhiepiscopiei Tomisului

Arhiepiscopia Tomisului a manifestat interes pentru imobil, solicitând printr-o adresă înregistrată la Consiliul Județean Constanța atribuirea sa în folosință gratuită pentru o perioadă de minimum zece ani, cu scopul de a-l utiliza pentru activități educaționale, inclusiv funcționarea seminarului. Conform legislației în vigoare, bunurile proprietate privată ale unităților administrativ-teritoriale pot fi date în folosință gratuită unor persoane juridice fără scop lucrativ care desfășoară activități de binefacere sau de utilitate publică.

Proceduri și votul aleșilor județeni

Consiliul Județean Constanța a inițiat un proiect de hotărâre în acest sens, însă în ședința ordinară de la finalul lunii mai, proiectul nu a fost adoptat, nefiind acceptat de majoritatea consilierilor județeni. Reprezentanții CJC au precizat că urmează să fie demarate procedurile pentru obținerea documentației necesare avizării lucrărilor de intervenție, referitoare la clădirea ce ar fi trebuit să fie dată în folosință Arhiepiscopiei Tomisului.

Distribuie acest articol