Parlamentul Ucrainei a validat Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale! Comunicatul Ministerului Afacerilor Externe din România

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 171

Sursa foto:

0:00

Ucraina devine parte a Curții Penale Internaționale

Ministerul Afacerilor Externe salută ratificarea, pe 21 august 2024, de către Parlamentul Ucrainei, a Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale. Această decizie a Radei Supreme face ca Ucraina să devină al 125-lea stat parte la acest tratat internațional, care a pus bazele singurei instanțe penale internaționale cu vocație universală.

Conform MAE, acest pas are o semnificație deosebită, având în vedere contextul actual, și subliniază angajamentul Ucrainei față de justiția internațională, precum și dorința de a combate impunitatea pentru cele mai grave crime internaționale, inclusiv crima de agresiune, genocid, crime împotriva umanității și crime de război.

„Acțiunea Ucrainei contribuie, neîndoielnic, și la legitimarea eforturilor sale de activare a tuturor mecanismelor jurisdicționale posibile pentru sancționarea agresiunii Rusiei împotriva sa. România reiterează sprijinul său ferm pentru justiția penală internațională și pentru tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de săvârșirea infracțiunilor de competența materială a Curții Penale Internaționale, inclusiv în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei“ – a transmis MAE.

Distribuie acest articol