Noua conducere a Școlii de Instruire Interarme a Forțelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu” din Mangalia. Care este noul comandant?

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 116

Sursa foto:

0:00

Ceremonia de Schimbare a Comenzii la Școala de Instruire Interarme a Forțelor Navale

Marți, 20 august, a avut loc o ceremonie militară semnificativă la sediul Școlii de Instruire Interarme a Forțelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu” din Mangalia, dedicată schimbării comenzii unității și predării Drapelului de Luptă. Evenimentul s-a desfășurat în prezența contraamiralului Marcel Neculae, locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Navale.

Comandorul Cosmin Dobrescu, după o carieră militară de peste două decenii plină de realizări, a predat comanda instituției și Drapelul de Luptă locțiitorului comandantului școlii, comandorul Peter Arpad Halasz. La ceremonie au fost prezenți și alți oficiali, inclusiv comandorul Marian Ioan, locțiitorul pentru operații și instruire al șefului Statului Major al Forțelor Navale, precum și comandanți de unități din garnizoana Mangalia.

Despre Comandorul Peter Arpad Halasz

Comandorul Peter Arpad Halasz s-a născut pe 1 octombrie 1977 în Constanța. A absolvit Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” în 1996, iar între 1996 și 2001 a urmat cursurile Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”. Cariera sa militară a început cu diverse funcții la bordul navelor militare, inclusiv comandant al tancului maritim 532 și comandant serviciu de luptă navigație la bordul corvetei 265 „Contraamiral Horia Macellariu”. De asemenea, a avut roluri importante în cadrul corvetei 264 „Contraamiral Eustațiu Sebastian” ca comandant serviciu de luptă artilerie și rachete.

Începând cu 2008, Halasz a activat ca ofițer de stat major și specialist în navigație în cadrul statului major al Divizionului 50 Corvete, fiind numit șef al operațiilor și instrucției în perioada 2009-2010. De-a lungul carierei, a participat la exerciții multinaționale semnificative, inclusiv BLACKSEAFOR, Dogu Akdeniz și Black Sea Partnership, având rolul de ofițer de stat major în cadrul grupării BLACKSEAFOR.

Între 2012 și 2014, a activat la Comandamentul Flotei din Constanța, unde a fost ofițer de stat major în biroul de operații, avansând apoi la funcția de șef de birou operații. Între 2014 și 2022, Halasz a lucrat la Statul Major al Forțelor Navale din București, ocupând diverse funcții, inclusiv șef birou secretariat, șef birou subregistru NATO/UE și șef birou dezvoltare capabilități tehnice. A absolvit în 2018 un masterat la Facultatea de Comandă și Stat Major, Conducere interarme – Forțe Navale.

Pe parcursul carierei, comandorul Halasz a urmat și finalizat numeroase cursuri, inclusiv învățarea intensivă a limbii engleze, radiocomunicații navale cu terminologie NATO și un curs internațional de deminare. De asemenea, a fost detașat în comandamente internaționale, atât sub egida Uniunii Europene, cât și în cadrul NATO. Începând cu 1 octombrie 2023, el este împuternicit în funcția de locțiitor al comandantului Școlii de Instruire Interarme a Forțelor Navale.

În semn de apreciere pentru realizările sale deosebite, comandorului Halasz i-au fost conferite numeroase distincții de-a lungul carierei sale.

Onoruri și Distincții

Recent, au fost acordate distincții importante, inclusiv Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru cei cu 15 și 20 de ani de activitate, alături de Emblema de merit „În Serviciul Armatei României”, clasa a III-a.

Viața Personală

Persoana în cauză este căsătorită cu Rocsana-Maria, iar împreună au o fiică, pe nume Erika-Andreea.

Competențe Lingvistice

De asemenea, el vorbește fluent limba engleză.

Distribuie acest articol