Opinia Bookster Experience SRL referitoare la penalizările impuse de Consiliul Concurenței asupra unor firme din sectorul furnizării de carte

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 207

Sursa foto:

0:00

Consiliul Concurenței sancționează companii din domeniul furnizării de carte

Consiliul Concurenței a aplicat amenzi totalizând 5,967 milioane lei (aproximativ 1,2 milioane euro) pentru șase companii activând pe piața furnizării de carte, precum și pentru Asociația Editorilor din România (AER). Aceste sancțiuni au fost impuse pentru implicarea lor într-o înțelegere anticoncurențială.

Investigația Autorității de Concurență

În urma unei investigații, autoritatea a descoperit că cele șase companii, împreună cu AER, au coordonat strategiile comerciale și au restricționat vânzările de carte către entitățile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017-2020. Bookster achiziționa cărți de la edituri și librării, punându-le la dispoziția abonaților prin intermediul unui sistem de abonament plătit de angajatorii acestora. Editurile și librăriile, susținute de AER, au considerat că activitatea Bookster nu se încadrează în definiția unei biblioteci publice și că aceasta nu respecta normele de pe piața de carte, plătind insuficient pentru drepturile de autor.

Poziția Bookster

Conform unui comunicat emis de Bookster, compania nu a depus nicio sesizare la Consiliul Concurenței. Reprezentanții Bookster au subliniat că firma, parte a grupului OCTRA, funcționează ca intermediar între biblioteci și pasionații de lectură, menționând că nu are legături cu Asociația Educație pentru Toți Copiii, de la care a achiziționat brandul Bookster cu aproximativ patru ani în urmă. Astfel, Bookster nu are nicio implicare în plângerea formulată împotriva editurilor și în investigația desfășurată de Consiliul Concurenței.

Distribuie acest articol