Bujor Rîpeanu: O viață dedicată cinematografiei
Pe 12 ianuarie 1938, în orașul Silistra, parte a Dobrogei, s-a născut cinefilul Bujor Rîpeanu. Peste două decenii, numele său a fost inclus în rândul absolvenților Institutului de Artă Teatrală și Cinematografie, având specializarea în teatrologie și filmologie.
În timpul studiilor, Rîpeanu a debutat în presă, colaborând cu revistele „Teatrul” și „Film”, care reflectau pasiunile sale pentru arta teatrală și cinematografică. A continuat să scrie pentru diverse publicații, precum „Teatrul”, „Cinema”, „Contemporanul”, „Astra”, „România literară”, „Flacăra” și alte cotidiene.
Cariera profesională
Între anii 1966 și 1970, Bujor Rîpeanu a ocupat funcția de redactor la Arhiva Națională de Filme, revenind în 1973 pentru o nouă perioadă de activitate până în 1980. După prima sa plecare, s-a angajat la Institutul de Istorie a Artei al Academiei Române, unde a lucrat ca cercetător științific.
În perioada 1980-1990, Rîpeanu a fost producător delegat la Casa de Filme 5, iar între 1990 și 1991 a fost consilier pe probleme audiovizuale la Ministerul Culturii. Ulterior, a ocupat funcția de director al Editurii „Video” între 1991 și 1998. După o nouă întoarcere la Arhiva Națională de Filme, a fost numit director general, funcție pe care a exercitat-o între 1999 și 2001.
Contribuții la istoria cinematografiei
Pe parcursul carierei sale, Bujor Rîpeanu a manifestat un interes profund pentru istoria cinematografiei românești, publicând numeroase studii și articole în reviste de specialitate, precum „Revue Roumaine d`Histoire de l`Art”, „Studii și cercetări de istoria artei”, „Caiet de documentare cinematografică”, „Film”, „Secolul XX” și „Cinema – Journal”.
În 1966, a început să realizeze emisiuni TV dedicate istoriei cinematografiei, printre care „Pagini din istoria cinematografului românesc”, „Document cinematografic” și „Filmul românesc – proba timpului”. Rîpeanu a participat la numeroase congrese internaționale axate pe arhivistică și istoria cinematografiei.
Publicații de referință
De-a lungul carierei, Bujor Rîpeanu a publicat mai multe volume importante, inclusiv „Dicționar cinematografic” (1974), „Secolul cinematografului” (1989), „1234 Cineaști români” (1996), „Dicționar de cinema” (1997), „Cinema – un secol și ceva” (2002), „Lumea filmului” (2005) și „Filmat în România”. Este demn de menționat că „Secolul cinematografului” a câștigat Premiul Uniunii Cineaștilor din România pentru critică de film.
Moartea și moștenirea sa
Bujor Rîpeanu a trecut în neființă la vârsta de 85 de ani, pe 4 ianuarie 2024, lăsând în urmă o moștenire valoroasă în domeniul cinematografiei românești.