Guner Akmolla, personalitate marcantă a literaturii tătare, sărbătorește o aniversare!

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Guner Akmolla: O Viață Dedicată Literaturii și Educației

Guner Akmolla s-a născut pe 15 ianuarie 1941, în comuna Albești din județul Constanța. După finalizarea studiilor la Institutul Pedagogic din Galați, a continuat să își dezvolte cunoștințele la Facultatea de Filologie din București, specializându-se în limba română.

După absolvire, a intrat în învățământ, devenind profesoară la Liceul Internațional de Informatică. În scurt timp, a fost numită în funcția de conducere a acestei instituții educaționale.

Activitatea sa literară a început după anul 1989, cu debutul în revista „Karadeniz”, unde a publicat un poem în limba tătară.

De-a lungul anilor, Guner Akmolla a colaborat cu diverse publicații, printre care se numără „Telegraf”, „Cuget Liber”, „Kirim” din Crimeea, „Adevărul”, „Dynamis”, „Tomis”, „Datina”, „Agora”, „Caș” (Tânărul) și „Emel” (Ideal).

Opera sa literară este vastă și se concentrează în special pe istoria și cultura tătară. Printre lucrările notabile se regăsesc titluri precum: „Vatan/Patria” (1999), „Cartea iertării” (2002), „Balada eorului tătar” (2003), „Bagișlaymiz” (2003), „Ergean” (2003), „Kîrîm – Crimeea în anul 2004” (2004), „Tătarii din Dobrogea” (2005), „Monografia comunei Albești” (2007), „Monografia localității Techirghiol” (2008), „Necip Haci Fazil” (2009), „O lacrimă pe istoria Basarabiei” (2013), „Istoria tătarilor crimeeni locuitori ai Dobrogei române: Istoria literaturii tătare dobrogene” (2014), „Memoria urmașilor la 71 de ani de la surghiun” (2015), „Satul tătar Azaplar” (2016) și „Șaip, fiul lui Qurtveli” (2018).

Pe lângă creațiile proprii, Guner Akmolla a tradus lucrări ale autorilor tătari în limba română, printre care se numără Semi – Zade Eșref, Mehmet Nyazi, Fevzi Altug, Negip Fazil, Ali Husein Kerim și Mustegep Ulkusal. De asemenea, a tradus opere ale scriitorilor români, precum Mihai Eminescu, Maria Pop și Costache Tudor, în limba maternă.

Guner Akmolla este membră a Uniunii Scriitorilor din România, precum și a Uniunii Scriitorilor Tătari Crimeeni, având o contribuție semnificativă la promovarea culturii și literaturii tătare.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *