Situație critică în Israel: 100 de avioane au efectuat un atac preventiv în Liban împotriva Hezbollah.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 137

Sursa foto:

0:00

Israelul lansează atac preventiv asupra Hezbollah

În dimineața zilei de duminică, Israelul a efectuat un atac preventiv împotriva Hezbollah în Liban, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), Daniel Hagari. Acest atac survine în contextul în care Hezbollah a anunțat răspunsul său la moartea comandantului militar al grupării, Fuad Shukr, ucis în urma unui atac israelian luna trecută.

Cabinetul de război al Israelului s-a reunit pentru a discuta o reacție, având în vedere că Hezbollah a lansat duminică sute de rachete și drone împotriva Israelului ca represalii pentru asasinarea liderului său. Aproximativ 100 de avioane israeliene au efectuat atacuri asupra unor ținte din Liban, anticipând pregătirile Hezbollah pentru un contraatac. O sursă de securitate din Liban a raportat că cel puțin 40 de lovituri au fost efectuate asupra diverselor orașe din sud, marcând unele dintre cele mai intense bombardamente de la începutul conflictului în octombrie anul trecut.

Hezbollah a declarat că a lansat 320 de rachete și drone explozive în atacul de duminică dimineața, vizând 11 baze militare israeliene din nordul țării. O filmare disponibilă pe internet arată o dronă Hezbollah lovind o autostradă din nordul Israelului.

Universitățile din Israel își suspendă activitățile

În urma acțiunilor militare, universitățile din Israel au decis să amâne examenele și alte activități. Universitatea din Tel Aviv a anunțat anularea examenelor programate pentru duminică, deși alte servicii vor continua să funcționeze. De asemenea, Technion și Universitatea din Haifa au suspendat toate activitățile. Campusul din Haifa al Colegiului Academic Ono va desfășura cursuri online, iar examenele de duminică și luni au fost anulate.

Hezbollah a confirmat că a lansat drone explozive spre Israel, având ca ținte situri militare. Într-o declarație anterioară, Hagari a menționat că IDF a identificat pregătirile Hezbollah pentru a lansa rachete către teritoriul israelian, acționând astfel în autoapărare împotriva acestor amenințări.

Închiderea Aeroportului Internațional Ben Gurion

Aeroportul Internațional Ben Gurion din Tel Aviv a fost închis temporar duminică dimineața, conform anunțurilor oficiale. Din cauza situației de securitate, plecările din acea dimineață au fost întârziate, iar zborurile care se îndreptau spre Israel au fost redirecționate către aeroporturi alternative din regiune.

Distribuie acest articol