Se va construi un cheu pentru navele tehnice în Portul Midia – Năvodari

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 190

Sursa foto:

0:00

Construirea unui Cheu pentru Nave Tehnice în Portul Midia – Năvodari

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța continuă eforturile de a construi un cheu destinat navelor tehnice, care va fi amplasat în Portul Midia – Năvodari. Proiectul prevede realizarea unui nou bazin pentru acostarea navelor tehnice, construcția unui cheu cu o lungime de aproximativ 260 de metri și consolidarea terenului din spatele acestuia, pentru a permite crearea de noi dane de operare.

Recent, compania a depus la Agenția pentru Protecția Mediului un memoriu de prezentare pentru proiectul „Cheu pentru nave tehnice“. În acest context, se solicită revizuirea Studiului de fezabilitate aferent investiției „Realizare Cheu între Dana 8 și Postul de Acostare pentru terminalul Octogon, precum și sistematizarea teritoriului și organizarea șantierului“. APM Constanța a emis deja actul de reglementare, respectiv Decizia Etapei de Încadrare nr. 76 din 24 februarie 2022.

Valoarea totală a investiției este estimată la aproximativ 103.308.722 lei, fără TVA. Durata estimată pentru finalizarea lucrărilor este de 24 de luni, incluzând o etapă de proiectare de șase luni.

Lucrările ce vor fi efectuate includ: cheuri maritime de greutate, bolarzi de 75 tf și 20 tf, amortizori din cauciuc, canal de utilități, prism descărcător, umpluturi pentru realizarea teritoriului, platformă de circulație din beton, tablouri electrice de distribuție, piloni de iluminat cu surse de tip LED, branșamente pentru conducte de apă, cămine de vane și hidranți subterani de incendiu, canal pluvial perimetral și separator de hidrocarburi.

Pentru acest proiect, Primăria Orașului Năvodari a emis Certificatul de urbanism nr. 274 din 23 aprilie 2024, care confirmă că terenul nu este inclus în lista monumentelor istorice sau în zona de protecție a acestora și nu se află sub interdicție temporară de construire. Terenul este în proprietatea Statului Român și a Orașului Năvodari, administrat de Ministerul Transporturilor. Suprafața totală afectată de lucrările propuse se ridică la aproximativ 17.472 metri pătrați. Prin sistematizarea terenurilor din zona cheului nou și a punctului de acostare, se va crea un nou teritoriu portuar cu o suprafață de 12.175 metri pătrați, amenajat cu o platformă din beton de tip ușor.

Aceste lucrări sunt esențiale pentru a crea condiții favorabile creșterii traficului de marfă, asigurând dirijarea acestuia în condiții de siguranță către cheurile existente, prin intermediul pilotinelor și altor tipuri de nave tehnice. De asemenea, proiectul va facilita crearea unui punct de staționare pentru navele tehnice aflate în proprietatea companiei de stat. Necesitatea realizării acestui proiect este justificată prin dezvoltarea dotărilor portuare din zonă și prin existența programelor de finanțare europene pentru lucrări de infrastructură.

Distribuie acest articol