Expoziția „Drum prin istorie. Patrimoniul arheologic în contextul construirii autostrăzii Sibiu – Pitești / secțiunea 3”

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Muzeul Național de Istorie a României organizează o expoziție foto-documentară

Muzeul Național de Istorie a României a anunțat deschiderea expoziției foto-documentare intitulate „Drum prin istorie. Patrimoniul arheologic în contextul construirii autostrăzii Sibiu – Pitești / secțiunea 3”. Această expoziție face parte dintr-un demers de arheologie publică și are scopul de a prezenta rezultatele preliminare ale cercetărilor arheologice preventive realizate pe parcursul a doi ani, în contextul construirii primei autostrăzi din România care va traversa Munții Carpați.

Cooperare cu comunitățile locale

Inițiativa reprezintă o formă inovatoare de colaborare între echipa de cercetare și membrii comunităților locale din comunele afectate de viitoarea autostradă, inclusiv din județele Argeș și Vâlcea, cum ar fi Tigveni, Cepari, Șuici, Sălătrucu, Perișani și Racovița.

Perioada de desfășurare a expoziției

Expoziția va fi disponibilă publicului între ianuarie și iulie 2025, în sediile instituțiilor publice din UAT-urile menționate anterior. Detaliile legate de organizare vor fi comunicate pe parcurs.

Contextul expoziției

Deși sintagma „drum prin istorie” poate părea metaforică, ea reflectă o realitate concretă. Autostrada modernă va urma traseul unor drumuri istorice, mai vechi, dar la fel de semnificative. Această cercetare arheologică preventivă a deschis noi perspective asupra istoriei, în special în regiunile superioare ale văilor Topologului și Băiașului.

Descoperiri arheologice

În cadrul expoziției, vizitatorii vor putea explora premisele și caracteristicile acestui amplu proiect de cercetare, precum și rezultatele preliminare, contribuind astfel la o mai bună cunoaștere și înțelegere a patrimoniului arheologic și istoric din zonele afectate de autostradă. Acest demers va completa și actualiza informațiile despre peisajul cultural și istoria acestor regiuni.

Detalii despre cercetările arheologice

Cercetările arheologice preventive pentru secțiunea 3 a Autostrăzii Sibiu – Pitești au o serie de repere importante:

  • Lungimea traseului este de 37,4 km (inclusiv 1,7 km de tunel dublu), între Cornetu (jud. Vâlcea) și Tigveni (jud. Argeș), străbătând 6 UAT-uri: Racovița, Perișani, Sălătrucu, Șuici, Cepari și Tigveni.
  • Regiunea are un teren dificil, predominant piemontan și montan, incluzând porțiuni împădurite, situate pe teritoriul județului Argeș și în zona de sud-est a județului Vâlcea.
  • Proiectul de cercetare arheologică preventivă este complex și se desfășoară într-o zonă puțin studiată anterior.
  • Cercetările se realizează între anii 2023 și 2024, cu un ritm alert, prin colaborarea a patru instituții: Muzeul Național de Istorie a României (în calitate de coordonator), Muzeul Județean Argeș, Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – Facultatea de Istorie.

Cercetări Arheologice Preventive în Contextul Construirii Autostrăzii Sibiu – Pitești

Un colectiv de cercetare pluridisciplinară, format din peste 20 de specialiști, colaborează cu Centrul Arheoinvest și alte două firme specializate pentru a desfășura lucrări de arheologie preventivă. Aceste cercetări au condus la identificarea unor rezultate preliminare semnificative.

Rezultatele Cercetărilor

În cadrul coridorului de expropiere al autostrăzii, au fost identificate un total de 7 situri:

  • 5 situri în sectorul sudic (Valea Topologului): siturile nr. 1, 2, 3, 4 și 5
  • 2 situri în sectorul nordic (Valea Băiașului): siturile nr. 6 și 8

De asemenea, a fost descoperit un sit în apropierea coridorului de expropiere (situl nr. 7) și au fost semnalate 9 zone de atenție, dintre care:

  • 3 în sectorul sudic (Valea Topologului)
  • 6 în sectorul nordic (Valea Băiașului și zona Cornetu)

O zonă de atenție a fost identificată și în vecinătatea coridorului de expropiere la Rudeni.

Perioadele Arheologice Identificate

Vestigiile arheologice descoperite în cadrul acestor cercetări aparțin mai multor perioade istorice, incluzând:

  • Preistorie – epoca timpurie și mijlocie a bronzului
  • Protoistorie – finalul primei epoci a fierului (grupul Ferigile)
  • Antichitate târzie
  • Perioada medievală (timpurie și dezvoltată)
  • Perioada modernă
  • Primul Război Mondial

Componenta de Arheologie Publică

În cadrul proiectului de cercetare arheologică preventivă, va fi implementată o componentă distinctă de arheologie publică. Aceasta va include constituirea unei arhive de istorie orală, axată pe trecutul și vestigiile localităților implicate. Expoziția asociată va fi destinată în special membrilor comunităților din comunele vizate, îndreptându-se cu precădere către cei interesați de istoria acestor regiuni.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *