Peste 35 de lungmetraje concurează pentru nominalizările la Premiile Gopo 2025.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Premiile Gopo 2025: Detalii despre evenimentul dedicat cinematografiei românești

Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc a anunțat organizarea celei de-a 19-a ediții a Premiilor Gopo, un eveniment anual care celebrează realizările din cinematografia românească. Gala va avea loc marți, 29 aprilie 2025, în București, reunind actori, regizori, producători și alte personalități din domeniu.

Filmele eligibile pentru Premiile Gopo 2025

În competiție se află 38 de lungmetraje, inclusiv filme de ficțiune și documentare, care au fost lansate în cinematografe în anul 2024. Acestea trebuie să fi avut premiera națională între 1 ianuarie și 31 decembrie 2024 și să fi fost difuzate timp de cel puțin o săptămână în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet. De asemenea, filmele care au fost lansate pe platforme de streaming sunt, de asemenea, eligibile. Juriul format din 11 profesioniști ai industriei cinematografice va evalua lucrările, iar nominalizările vor fi anunțate în martie 2025.

Producții remarcabile pe lista eligibilităților

Printre filmele care se află în cursa pentru titlul de Cel mai bun film românesc se numără lungmetrajul „Anul Nou care n-a fost”, regizat de Bogdan Mureșanu, care a fost premiat în secțiunea Orizzonti la Veneția. De asemenea, „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de Emanuel Pârvu, a fost selectat în Competiția Oficială de la Cannes 2024 și a câștigat premiul Queer Palm. Filmul „Săptămâna Mare”, regizat de Andrei Cohn, a avut premiera la Berlinale, iar actorul Doru Bem a fost distins pentru prestația sa la Festivalul de la Sarajevo. Documentarul „Nasty”, care prezintă povestea carierei lui Ilie Năstase, a fost de asemenea apreciat, având o proiecție specială la Cannes 2024.

Apel pentru înscrierea filmelor de scurtmetraj și documentare

Organizatorii au deschis și apelul de înscriere pentru categoriile de documentar și scurtmetraj, cu termen limită pe 7 februarie 2025. Categoriile vizează filmele românești care nu au avut difuzare în cinema mai mult de o săptămână, dar care au fost prezentate în cadrul festivalurilor naționale sau internaționale. Această ediție promite să fie una plină de surprize și de recunoaștere a talentului din cinematografia românească.

Eligibilitatea pentru Premiile Gopo 2025

În cadrul Premiilor Gopo 2025, reportajele de televiziune sunt eligibile pentru a fi considerate. Producțiile românești din categoria „Cel mai bun scurtmetraj” trebuie să fi fost prezentate în premieră pe marile ecrane, pe televiziune sau în cel puțin un festival competitiv, fie național, fie internațional, în cursul anului 2024. Este esențial ca aceste producții să fie înscrise de către producători pentru a fi evaluate de juriu.

Componența juriului

Juriul responsabil pentru stabilirea nominalizărilor în categoriile „Cel mai bun film documentar” și „Cel mai bun scurtmetraj” este format din cinci profesioniști din domeniul filmului, incluzând doi critici de film și trei membri care reprezintă diverse profesii din industria cinematografică, precum regizori, producători, actori, directori de imagine și scenariști.

Perioada de înscriere și votare

Înscrierile sunt deschise între 15 ianuarie 2025 și 7 februarie 2025. Nominalizările pentru toate categoriile vor fi anunțate în luna martie. După anunțarea acestora, peste 650 de profesioniști activi din toate domeniile industriei de film din România vor fi invitați să voteze pentru a desemna câștigătorii trofeelor Gopo 2025. Votul va fi facilitat de PwC România, o firmă de audit și consultanță de renume, partener al Premiilor Gopo din 2011.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *