Proiecte ecologice întâmpină întârzieri în Delta Dunării

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 184

Sursa foto:

0:00

Proiecte de recuperare în Delta Dunării

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) depune eforturi semnificative pentru a recupera întârzierile observate în cadrul unor proiecte finanțate din fonduri europene, derulate în anii precedenți. Până în prezent, ARBDD a semnat două contracte de finanțare prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Proiecte întârziate și măsuri luate

Guvernatorul Rezervației, Bogdan Bulete, a declarat că întârzierile au fost înregistrate în șapte proiecte ce includ decolmatarea lacurilor și canalelor, finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Aceste lucrări erau în diverse stadii de execuție la sfârșitul anului trecut.

„Lucrările au fost etapizate pe Programul de Dezvoltare Durabilă. În prezent, avem contracte de finanțare semnate pentru patru dintre aceste proiecte, iar contractele pentru celelalte urmează să fie semnate”, a adăugat guvernatorul.

Contracte de finanțare prin PNRR

Până acum, ARBDD a reușit să semneze două contracte de finanțare în cadrul PNRR. Primul dintre acestea se concentrează pe reconfigurarea infrastructurii turistice din rezervație, iar al doilea pe decolmatarea a două lacuri.

„Ambele proiecte erau foarte întârziate la momentul preluării. Cu ajutorul echipei mele, am reușit să optimizăm multe dintre activitățile și planurile de achiziții publice”, a menționat Bogdan Bulete.

Detalii despre proiectul de infrastructură turistică

În cadrul proiectului dedicat infrastructurii turistice, ARBDD a semnat recent un contract de finanțare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, în valoare de aproximativ 5,8 milioane de lei. Aceste documente sunt așteptate să fie finalizate în termen de nouă luni, proiectul total având o valoare de 77 de milioane de lei. Obiectivul este de a stabili zece puncte de acces în deltă și 40 de foișoare, având ca scop principal dezvoltarea slow-turismului în rezervație.

Cel de-al doilea proiect finanțat prin PNRR, care se axează pe decolmatarea a două lacuri, are o valoare de peste 170 de milioane de lei. Contractul de finanțare pentru acest proiect a fost semnat în noiembrie 2021.

Distribuie acest articol