Vizita Ministrului Mediului în Județul Constanța
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, se află astăzi, 21 ianuarie 2025, într-o vizită de lucru în județul Constanța. La ora 14:30, acesta va susține o conferință de presă în Sala „Remus Opreanu” a Palatului Administrativ, alături de o delegație a ministerului și de reprezentanți ai Instituției Prefectului și ai Consiliului Județean Constanța. La eveniment vor participa, printre alții, prefectul județului Constanța, Adrian Picoiu, și vicepreședintele CJ Constanța, Răzvan Filipescu.
În cursul zilei, ministrul a realizat o deplasare cu Nava Marina I a Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral pentru a preleva probe din Marea Neagră, în contextul monitorizării și protecției acesteia, având în vedere recentul episod de poluare din Strâmtoarea Kerci, survenit în luna decembrie 2024. Ulterior, ministrul Fechet a avut o întâlnire cu reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, unde a discutat despre situația poluării din Marea Neagră.
Impactul accidentului naval din Strâmtoarea Kerci
„Pe 15 decembrie, în strâmtoarea Kerci, a avut loc un accident naval, care a dus la scufundarea a două nave. În prezent, în special în regiunea Peninsulei Crimeea, se constată, conform surselor din mass-media locală, că sunt mii de păsări decedate și zeci de delfini eșuați, iar zeci de kilometri de plajă au fost afectate de o substanță toxică, extrem de nocivă pentru mediu, cunoscută sub denumirea de masut sau M100, un produs sintetic specific fostei URSS.”, a declarat ministrul Fechet.
Acesta a subliniat gravitatea situației, menționând că a participat la o misiune de prelevare de probe din Marea Neagră, având ca obiectiv principal determinarea conținutului de hidrocarburi. Deși riscurile ca unda de poluare să ajungă pe litoralul românesc sunt considerate minime de către specialiști, monitorizarea continuă este esențială.
Vizita pe șantierul de înnisipare de la Costinești
La ora 12:45, ministrul Fechet a efectuat o vizită pe șantierul de înnisipare de la Costinești, unde a verificat lucrările de combatere a eroziunii costiere. De asemenea, președintele Consiliului Județean Constanța, Florin Mitroi, a avut o întâlnire oficială cu ministrul, iar subiectele principale de discuție au fost efectele accidentului din zona strâmtorii Kerci și măsurile de combatere a eroziunii costiere.
„Monitorizarea atentă a apelor Mării Negre este crucială, nu doar pentru protecția ecosistemului marin, ci și pentru menținerea litoralului ca o destinație sigură și atrăgătoare pentru locuitorii din Constanța și pentru milioanele de turiști care ne vizitează anual. Prezența ministrului și a experților din cadrul ministerului subliniază angajamentul autorităților centrale de a gestiona acest potențial risc. Am fost asigurați că toate resursele și expertiza necesare sunt mobilizate pentru a proteja sănătatea Mării Negre și a asigura un viitor sustenabil litoralului nostru.”, a declarat Florin Mitroi, președintele CJ Constanța.