Muzeul Colecțiilor de Artă: O bijuterie arhitecturală în inima Bucureștiului
Muzeul Colecțiilor de Artă este amplasat în istoricul Palat Romanit, situat pe Calea Victoriei nr. 111, în centrul vechi al capitalei. Acest edificiu boieresc, cu un aer de noblețe, evocă epocile trecute și atrage iubitorii de arhitectură și istorie.
Istoria Palatului Romanit
Construit în 1883, Palatul Romanit a fost visul boierului bucureștean Constantin Facca, tatăl scriitorului Costache Faca. Facca a contribuit la conturarea inițială a imobilului în jurul anului 1812, localizându-l la intersecția Căii Victoriei (denumită atunci Podul Mogoșoaiei) cu fostul Pod al Târgoviștei (Calea Griviței).
Deși Facca nu a apucat să își vadă visul împlinit, moștenitorii săi au vândut clădirea vistiernicului grec Grigore Romanit, care a finalizat construcția și a dat numele său impunător palatului.
Interioare deosebite
Palatul Romanit este renumit pentru interioarele sale luxoase, descrise de scriitorul Ion Ghica în memoriile sale. Acesta menționează „pereții odăilor toți cu mermer (stuc) imitând cele mai rare marmore” și tavanuri de o bogăție rară. În trecut, odăile erau decorate cu covoare scumpe de Usack și Agem în timpul iernii, iar vara cu rogojini fine din Indiile de Est.
După decesul lui Grigore Romanit, palatul a fost închiriat de domnitorul Alexandru D. Ghica, care a stabilit acolo „cancelaria”. Mai apoi, clădirea a fost achiziționată de stat, având inițial destinația de birouri pentru Curtea administrativă și ulterior pentru Ministerul de Finanțe.
Extinderea și transformările ulterioare
Pentru a răspunde nevoii de spațiu suplimentar, au fost adăugate două corpuri noi, dispuse în formă de „U” deschis, iar palatul a găzduit Ministerul de Finanțe timp de aproape un secol. După 1944, schimbările politice au influențat utilizarea clădirii, aceasta adăpostind diverse instituții și întreprinderi.
Lucrările de amenajare și reparație au dus la degradarea interiorului palatului, iar în anii 1970 s-a decis transformarea acestuia în Muzeul Colecțiilor de Artă. Această alegere a fost menită să asigure protecția pieselor de artă donate de colecționari, oferind un nou scop pentru acest monument istoric.
Lucrări de consolidare și restaurare
Lucrările de consolidare și restaurare au început ulterior, având ca scop revitalizarea și readucerea la viață a acestui important patrimoniu cultural, asigurându-se astfel continuitatea sa în fața publicului și a iubitorilor de artă.
Lucrări de restaurare la Palatul Romanit
În contextul deteriorării avansate, prima etapă a lucrărilor de restaurare a implicat consolidarea generală a clădirii, incluzând fundațiile, planșeele și acoperișul. Aceste intervenții structurale au fost acompaniate de refacerea fațadelor și a finisajelor interioare. Suprafața totală lucrată în această etapă a fost de 3.687 de metri pătrați, cu un regim de înălțime S+P+2E.
Etapa a doua a lucrărilor
În cea de-a doua etapă, au fost efectuate lucrări suplimentare de consolidare și reabilitare atât pentru spațiile interioare, cât și pentru cele exterioare. Suprafața desfășurată în această fază a atins 4.600 de metri pătrați.
Colecții de artă valoroase
Muzeul Colecțiilor de Artă adăpostește zeci de colecții donate statului român începând cu anul 1927 de către familii renumite de colecționari și iubitori de artă, precum Hurmuz Aznavorian, Dumitru și Maria Ștefănescu, Emanoil Romulus Anca și Ortansa Dinulescu Anca, Clara și Antol E. Baconsky, Sorin Schachter și alții.
Deschiderea muzeului pentru vizitatori
În prezent, Palatul Romanit – Muzeul Colecțiilor de Artă își așteaptă vizitatorii, fiind pregătit să îi impresioneze nu doar cu operele de artă din interior, ci și cu comorile arhitecturale restaurate, care strălucesc din nou în inima Bucureștilor de odinioară.