Aducerea moaștelor Sfântului Ignatie Teoforul
Data nașterii Sfântului Ignatie Teoforul nu este cunoscută cu exactitate, însă se știe că a trecut la cele veșnice pe 20 decembrie, în anul 107 d.Hr. Împreună cu Policarp al Smirnei, Ignatie a fost ucenic al Sfântului Ioan Evanghelistul și se crede că a fost hirotonit episcop de către Sfântul Apostol Petru. Numele său, „Teoforul”, se traduce prin „purtător de Dumnezeu”. Conform tradiției, el ar fi fost copilul pe care Hristos l-a luat în brațe pentru a le arăta ucenicilor un model de smerenie (Matei 18, 2-4).
Ignatie a suferit o moarte martirică la Roma, în timpul domniei împăratului Traian (98-117 d.Hr.). A fost arestat, împreună cu alți creștini, în urma persecuției din Antiohia și condamnat la moarte prin aruncare la fiare în amfiteatrul din Roma. În fața autorităților romane, el a refuzat să ceară clemență, spunând: „Lăsați-mă să fiu hrană pentru fiare, prin care pot dobândi pe Dumnezeu. Sunt grâu al lui Dumnezeu și sunt măcinat de dinții fiarelor, pentru a fi pâine curată a lui Hristos”.
Câțiva creștini au reușit să adune rămășițele sale din amfiteatrul de la Roma și le-au transportat la Antiohia. Astfel, pe 29 ianuarie, se sărbătorește aducerea moaștelor Sfântului Ignatie Teoforul de la Roma la Antiohia.
Troparul Sfântului Ignatie Teoforul
Și fiind părtaș obiceiurilor, precum și următor scaunelor Apostolilor, ai aflat, prin lucrarea lui Dumnezeu, să te înalți către cele înalte. De aceea, învățând cuvântul adevărului și răbdând cu credință până la sânge, sfințite Mucenice Ignatie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.
Pomenirea altor sfinți
Tot în această zi, se face pomenirea următoarelor sfinte persoane:
- Sfintilor șapte Mucenici care au suferit în Samosata: Filotei, Iperehie, Aviv, Iulian, Romano, Iacob și Parigorie;
- Sfintilor Mucenici Silvan, episcopul, Luca, diaconul, și Mochie, citetul;
- Sfintilor Mucenici Sarvil și Vevea, sora lui;
- Sfântului Mucenic Varsemeu;
- Sfântului Cuvios Afraat;
- Sfântului Cuvios Achepsima.