ARBDD a demarat activitățile dedicate Zilei Zonelor Umede
În conformitate cu recomandările Convenției Ramsar, ARBDD a început săptămâna aceasta o serie de activități pentru a celebra Ziua Zonelor Umede, un eveniment ecologic important. Aceste activități au fost organizate atât în școlile din RBDD, cât și la Centrul de Informare și Educație Ecologică din Tulcea, unde elevii au fost informați despre semnificația și tematica acestui eveniment.
Importanța Zilei Mondiale a Zonelor Umede
Ziua Mondială a Zonelor Umede, sărbătorită anual pe 2 februarie, a fost instituită în 1971, când ecologiștii s-au reunit pentru a sublinia importanța protecției acestor ecosisteme acvatice. Zonele umede, care conțin vegetație și diverse organisme, joacă un rol esențial în menținerea sănătății corpurilor de apă și a mediului înconjurător. Această zi a fost adoptată în urma Convenției Ramsar și a fost sărbătorită pentru prima oară în 1997.
Scopul Zilei Mondiale a Zonelor Umede este de a evidenția impactul pozitiv al acestor ecosisteme asupra planetei și de a uni comunitățile în sprijinul naturii. De asemenea, se urmărește creșterea conștientizării globale privind importanța zonelor umede nu doar pentru oameni, ci și pentru întreaga planetă. Pasionații de mediu se reunesc în această zi pentru a celebra natura și a recunoaște contribuția zonelor umede la biodiversitate.
Provocările ecologice ale zonelor umede
Activitățile umane au dus, de-a lungul timpului, la diverse probleme ecologice care afectează zonele umede. Suprapopularea și dezvoltarea urbană au contribuit la diminuarea conservării mediului. Ecologiștii avertizează că multe dintre aceste ecosisteme sunt în pericol de dispariție și subliniază necesitatea de a recunoaște această problemă înainte ca un element natural vital pentru echilibrul ecologic să fie pierdut.