Descoperirea unui tezaur monetar bizantin la Complexul arheologic de la Adamclisi

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Descoperiri remarcabile la Complexul arheologic de la Adamclisi

Complexul arheologic de la Adamclisi, un loc bogat în istorie și mister, continuă să surprindă prin descoperirile sale deosebite. În anul 2020, cercetările realizate de arheologi au dus la identificarea unui tezaur monetar bizantin deosebit de valoros, care contribuie semnificativ la înțelegerea perioadei evului mediu timpuriu în această zonă.

Tezaur descoperit în apropierea zidului cetății

Tezaurul a fost găsit în apropierea zidului de incintă al cetății, într-un edificiu de tip Domus, îngropat într-un sol fin, ceea ce sugerează o conservare atentă inițială, posibil într-o pungă de piele sau pânză. Deasupra tezaurului a fost descoperită partea inferioară a unui castron străvechi, spart, plasat cu susul în jos pentru a ascunde conținutul acestuia.

Detalii despre tezaurul monetar

Tezaurul conține 34 de monede din clasele A 2 și 3, datând din vremea împăraților Vasile II și Constantin al VIII-lea (976-1028 p.Chr.), 16 piese din clasa B de la împăratul Roman al III-lea (1028-1034 p.Chr.), 9 monede din clasa C de la Mihai al IV-lea (1034-1041 p.Chr.) și 2 piese din clasa D de la Constantin al IX-lea (1042-1055 p.Chr.). Această descoperire sugerează că tezaurul a fost ascuns în contextul instabilității din regiune, cauzată de raidurile populației pecenege din mijlocul secolului al X-lea p.Chr.

Contextul arheologic și importanța tezaurului

Cercetările arheologice din ultimul deceniu, desfășurate în sectorul C al cartierului de sud al orașului Tropaeum Traiani, au adus la lumină vestigii semnificative ale evului mediu timpuriu. Informațiile obținute provin din gropi adâncite în straturile târzii ale secolelor VI-VII p.Chr., având în vedere că straturile mai vechi au fost distruse în timpul săpăturilor din secolul XIX și începutul secolului XX. Aceste gropi au oferit nu doar fragmente ceramice, ci și bile de praștie, fusaiole din lut și plumb, precum și diverse obiecte din bronz, toate acestea contribuind la o mai bună înțelegere a vieții cotidiene din acea perioadă.

Tezaurul descoperit la Adamclisi se adaugă altor importante descoperiri din Dobrogea, consolidând astfel importanța acestei regiuni în studiul istoriei medievale.

Descoperiri Arheologice în Dobrogea

Recent, cercetările arheologice din Dobrogea au scos la iveală dovezi semnificative legate de istoria tumultoasă a regiunii, în special în perioada secolului al XI-lea p.Chr. Aceasta este o altă mărturie a influențelor și schimbărilor care au avut loc la granița Imperiului Bizantin. În timpul unor săpături efectuate în sectorul C, în anul 2020, au fost descoperite monede de bronz din sfârșitul secolului XI și începutul secolului XII, inclusiv monede emise de Alexios I Comnenon (1081-1118) și de Isaac al II-lea (1185-1195). Aceste artefacte indică faptul că zona fostului oraș roman Tropaeum Traiani a fost locuită de oameni care utilizau rămășițele construcțiilor din zonă ca adăposturi temporare. Este posibil ca aceste adăposturi să fi fost folosite inclusiv de grupuri militare care asigurau paza frontierelor, dar și de comercianți care se deplasau pe rutele comerciale ce conectau Durostorum de zona costieră a Mării Negre.

Evoluția Descoperirilor Arheologice

Acum un deceniu, se considera că începutul evului mediu era slab reprezentat în descoperirile de la Tropaeum Traiani, în contrast cu alte situri cu locuire antică, precum Noviodunum-Isacea, Dinogetia, Hârșova, Capidava și Pantelimon-Ulmetum. Totuși, situația s-a schimbat semnificativ în favoarea descoperirilor din această perioadă istorică, în special în sectorul situat în partea de sud a fostului oraș. Aceste progrese subliniază importanța continuării cercetărilor arheologice în zonă, pentru a înțelege mai bine viața și activitățile umane din acea epocă.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *