Pomenirea Sfântului Simeon și a Proorociței Ana
În data de 3 a acestei luni, se sărbătorește pomenirea Sfântului Simeon, primitorul de Dumnezeu, și a proorociței Ana. Conform tradiției, Simeon a primit vestea prin Duhul Sfânt că nu va muri până nu va vedea pe Hristos. Astfel, el a avut privilegiul de a-L lua în brațe pe Mântuitorul, împlinind profeția. După această întâlnire divină, Simeon a părăsit această lume.
Ana, proorocița, provenea din neamul lui Așer, fiind fiica lui Fanuil. După o căsnicie de șapte ani, în urma morții soțului său, Ana a dedicat restul vieții sale Templului, îndeplinind neîncetat rugăciuni și posturi. În această perioadă, ea a avut onoarea de a-L vedea pe Domnul la patruzeci de zile după naștere, fiind adus de Preasfânta Fecioară Maria și Dreptul Iosif. Mulțumind lui Dumnezeu, Ana a proorocit despre Hristos, afirmând că acest prunc este Domnul, Creatorul cerului și al pământului, și că El este Hristos, despre care au vorbit toți profeții.
Astfel, în această zi, se celebrează nu doar pomenirea acestor sfinți, ci și iubirea de oameni a lui Dumnezeu, care ne-a dăruit mântuirea prin Hristos.
Pomenirea Sfinților Mucenici Adrian și Evul
În aceeași zi, se face pomenirea sfinților mucenici Adrian și Evul, care proveneau din cetatea Vaneea. Aceștia, având o dragoste profundă pentru martirii lui Hristos, s-au deplasat la Cezareea, unde mulți sufereau pentru credința lor. Acolo au fost arestați de ighemonul Firmilian și, mărturisind cu tărie pe Hristos, au fost supuși unor chinuri severe. Rămânând neclintiți în credința lor, ighemonul a decis să-i arunce la fiare. Adrian a fost primul, confruntându-se cu un leu și, datorită harului divin, a ieșit nevătămat. Cu toate acestea, a fost decapitat. Evul a urmat același destin, biruind și el leul, și a primit cununa muceniciei.
Pomenirea Sfântului Mucenic Vlasie
De asemenea, în această zi, se pomenește și Sfântul Mucenic Vlasie Bouarul, originar din Cezareea Capadociei. Fiind fiul unor părinți foarte înstăriți, Vlasie era cunoscut pentru faptele sale de milostenie. Când elinii au declanșat prigoana împotriva creștinilor, au căutat să-l prindă, fără succes. Vlasie, știind de pericol, s-a predat singur prigonitorilor, simțind o mare bucurie, ca și cum ar fi fost invitat la o masă regală. La judecată, și-a mărturisit credința și ocupația, ceea ce a dus la torturi severe, dar Dumnezeu i-a ușurat suferința și i-a vindecat rănile. Când ighemonul a văzut aceasta, a considerat-o o magie, și astfel l-a aruncat într-un cazan cu apă clocotită.
Povestea Mucenicului și a Credinței Creștine
Un grup de ostași a fost trimis să-l scoată pe un sfânt dintr-un cazan cu apă clocotită, unde fusese ținut timp de cinci zile. Îngerii lui Dumnezeu s-au arătat și l-au îndemnat pe mucenic să nu se teamă, protejându-l de focul și vătămarea apei. La venirea ostașilor, aceștia l-au găsit pe sfânt viu, cântând împreună cu îngerii, ceea ce i-a determinat să mărturisească credința creștină.
Uimit de această minune, ighemonul a trimis alți soldați să-l scoată din cazan. Aceștia, la rândul lor, au mărturisit credința creștină după ce l-au văzut pe sfânt. În cele din urmă, ighemonul însuși s-a dus să-l observe, gândindu-se că apa era rece. A ordonat să se scoată apă din cazan pentru a-și spăla fața, dar în momentul în care a făcut acest lucru, a orbit și și-a dat sufletul.
Mucenicul lui Hristos a folosit apa din cazan pentru a-i boteza pe toți ostașii care crezuseră, în numele Sfintei Treimi. După aceea, s-a dus la staulul vitelor sale, îndrumându-și mama și rudele să îndeplinească cele necesare pentru mântuirea lor, apoi și-a dat sufletul lui Dumnezeu. Cei prezenți la sfârșitul său fericit au îngropat trupul său în același loc, iar toiagul său a crescut lângă jertfelnic, devenind un copac mare care oferea umbră acestuia.
Pomenirea Sfinților
În această zi, se sărbătorește și pomenirea proorocului Azaria, fiul lui Addo, care a murit în pace. Azaria era din pământul Simvata și a contribuit la întoarcerea lui Iuda din robia lui Israel, fiind îngropat în țarina sa. De asemenea, se pomenesc mucenicii Pavel și Simon, care au suferit moartea prin sabie, și sfântul Claudiu, care s-a săvârșit în pace.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.