Patru comune din județul Constanța beneficiază de fonduri de la Ministerul Energiei pentru proiecte în domeniul surselor regenerabile de energie.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Fonduri pentru energie regenerabilă în județul Constanța

Patru localități din județul Constanța, respectiv Murfatlar, Pantelimon, Vulturu și Grădina, vor beneficia de fonduri din partea Ministerului Energiei pentru dezvoltarea unor capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, destinate autoconsumului. Pe 31 ianuarie 2025, ministrul Energiei, Sebastian Ioan Burduja, a semnat 84 de contracte de finanțare în cadrul Programului-cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei. Aceste proiecte includ instalarea de parcuri fotovoltaice, având o capacitate totală de 36,21 MW.

Valoarea totală a proiectelor finanțate se ridică la 261.920.204,07 lei (aproximativ 52,6 milioane euro), din care 222.215.138,44 lei (circa 44,66 milioane euro) provin din Fondul pentru Modernizare. Aceste investiții vor sprijini entitățile publice în implementarea de soluții energetice sustenabile, având un impact direct asupra cetățenilor, care vor beneficia de facturi reduse la electricitate și un mediu mai curat.

„Aceste investiții pot acoperi până la 70% din necesarul de energie pentru diverse instituții, inclusiv iluminatul stradal, școli, spitale și lăcașuri de cult. Cetățenii vor simți beneficiile acestor proiecte, care vor reduce cheltuielile cu energia și vor îmbunătăți calitatea vieții,“ a declarat ministrul Burduja.

Proiecte specifice în localitățile beneficiare

Primarul comunei Grădina, Gabriela Iacobici, a anunțat semnarea contractului pentru construirea unei centrale electrice fotovoltaice, cu o valoare totală de 685.991,93 lei. De asemenea, primarul comunei Vulturu, Eugen Berbec, a detaliat proiectul ce include instalarea de module fotovoltaice cu o capacitate totală de 0,099 MW, cu o valoare de 600.465,94 lei.

În plus, primarul orașului Murfatlar, Gheorghe Cojocaru, a menționat semnarea unui contract pentru construirea unui parc fotovoltaic pe un teren degradat, cu o suprafață de aproape un hectar. Acesta va permite producerea de energie electrică curată, capabilă să acopere integral necesarul pentru iluminatul stradal, școli și alte clădiri administrative. Valoarea acestui proiect este de 4.616.061 lei.

Aceste inițiative subliniază angajamentul autorităților locale de a investi în soluții energetice sustenabile, care vor aduce beneficii pe termen lung pentru comunitățile din județul Constanța.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *