Ceremonii speciale organizate la Catedrala Patriarhală cu ocazia centenarului Patriarhiei Române

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Biserica Ortodoxă Română celebrează 100 de ani de la ridicarea la rang de Patriarhie

Marți, Biserica Ortodoxă Română va celebra un secol de la decizia Sfântului Sinod de a înălța instituția la rang de Patriarhie. Evenimentele comemorative se vor desfășura la Catedrala Patriarhală, începând cu o procesiune a sfintei moaște, programată pentru ora 7:00.

În cadrul acestei procesiuni, moaștele din Catedrala Patriarhală și cele ale Sfântului Apostol Andrei, de la Reședința Patriarhală, vor fi purtate cu mare solemnitate, urmând a fi așezate în Baldachinul Sfinților pentru a permite credincioșilor să se închine. Între orele 9:00 și 12:00, Patriarhul Daniel va oficia Sfânta Liturghie, alături de membrii Sfântului Sinod, la care sunt invitați să participe atât clerul, cât și mirenii.

După slujba liturgică, la ora 12:00, va avea loc proclamarea oficială a canonizării celor 16 sfinți duhovnici și mărturisitori din secolul XX, realizată de Patriarhul Daniel, înconjurat de ierarhii din cadrul Sfântului Sinod. De asemenea, la ora 12:30, se va săvârși slujba Te Deum, dedicată Centenarului Patriarhiei Române, precum și începutului lucrărilor Sfântului Sinod și ale Adunării Naționale Bisericești. În aceleași momente, toate bisericile din cadrul Bisericii Ortodoxe Române vor celebra un Te Deum, iar clopotele vor suna timp de un minut pentru a marca acest eveniment important.

Evenimentele comemorative au început luni, la ora 17:00, după încheierea Vecerniei, cu o slujbă de pomenire dedicată celor 16 sfinți români canonizați anul trecut. Conform deciziei luate de Sfântul Sinod, acești sfinți includ personalități remarcabile care au marcat istoria bisericii noastre.

Printre noii sfinți se numără: Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim, Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae, Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu și mulți alții, fiecare având o contribuție semnificativă la viața spirituală a comunității ortodoxe. Aceștia vor fi reprezentați în icoana ‘Soborul Sfinților Români’, care va fi omagiată în anul 2025.

Toți acești sfinți au fost deja incluși în Calendarul Ortodox 2025, iar prima zi de pomenire a unuia dintre ei, Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj, va avea loc în curând, aducând astfel un omagiu nu doar tradiției, ci și credinței adânci a poporului român.

Proclamarea sfințeniei mărturisitorilor ortodocși

Pe data de 8 martie, la București, va avea loc proclamarea generală a sfințeniei a 16 mărturisitori. Această ceremonie va fi urmată de evenimente locale de proclamare în eparhiile care au susținut argumentele pentru canonizarea acestora.

Procesul de canonizare în Biserica Ortodoxă Română

Canonizarea în Biserica Ortodoxă Română se inițiază la propunerea eparhiilor în care persoana respectivă a trăit și a decedat. În această etapă, sunt colectate documente și mărturii, care ulterior sunt trimise pentru evaluare Sinodului Mitropolitan. Dacă inițiativa este acceptată la acest nivel, dosarul este înaintat Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Odată ce Sfântul Sinod, format din toți ierarhii Bisericii Ortodoxe Române, aprobă canonizarea, aceasta este anunțată public printr-o ceremonie. Cu această ocazie, credincioșii sunt informați despre decizia Sinodului, despre titulatura și data de prăznuire a sfântului, precum și despre troparul și icoana acestuia.

Aniversările Bisericii Ortodoxe Române

Anul acesta, Biserica Ortodoxă Română marchează 140 de ani de la obținerea autocefaliei și 100 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie. În acest context, anul 2025 a fost declarat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *