DANSER, inițiativă pentru managementul sustenabil al sedimentelor în bazinul Dunării.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Lansarea Proiectului DANSER pentru Restaurarea Sedimentelor în Bazinul Dunării

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării din Tulcea a organizat recent lansarea proiectului DANSER (DANube SEdiment Restoration), care beneficiază de finanțare din partea Uniunii Europene prin programul Horizon Europe. Scopul acestui proiect este de a promova o gestionare durabilă a sedimentelor din bazinul fluviului Dunărea.

Evenimentul a avut loc între 28 și 30 ianuarie 2025, la București, și a reunit aproximativ 100 de reprezentanți ai celor 35 de parteneri din 7 țări, inclusiv România, Austria, Bulgaria, Croația, Irlanda, Portugalia și Ucraina. Printre invitații speciali s-au numărat Andreea Magdalena Strachinescu-Olteanu, șef de unitate în cadrul EC DG MARE, Elisa Vargas de la CINEA, responsabil de proiect, directorul general Olimpia Negru de la MMAP, și Nadja Schlichenmaier, consultant pentru Danube Lighthouse.

„Proiectul DANSER abordează provocări semnificative legate de echilibrul sedimentelor, calitatea acestora și înțelegerea mecanismelor de transport al poluanților, în contextul impactului tot mai accentuat al schimbărilor climatice și al activităților umane asupra ecosistemului Dunării”, se menționează într-un comunicat emis de organizatorii evenimentului. Prin intermediul cooperării transnaționale și al soluțiilor inovatoare, cum ar fi modelarea transportului sedimentelor și analiza poluării prin metode geofizice avansate, proiectul își propune să contribuie semnificativ la sustenabilitatea bazinului Dunării.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *