Metodă inovatoare de conservare aplicată de specialiștii Muzeului de Artă Populară din Constanța.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Rolul conservării în muzeu

Conservarea reprezintă una dintre cele mai importante funcții ale unui muzeu. Pe lângă conservarea preventivă, care este o preocupare constantă pentru specialiști, există momente în care bunurile culturale mobile, ce formează colecțiile muzeale, necesită intervenții rapide și eficiente.

Criogenarea ca metodă inovatoare

Una dintre soluțiile inovatoare din domeniul conservării curative, utilizată de specialiștii Muzeului de Artă Populară Constanța, este criogenarea. Această metodă este aplicată în situațiile în care sunt observate atacuri biologice active, precum moli sau insecte xilofage, care amenință integritatea pieselor ce conțin materiale organice, precum borangic, bumbac, in, cânepă, lână, păr de capră sau lemn.

Procesul criogenării

Criogenarea implică congelarea pieselor afectate de atacuri biologice active la temperaturi extrem de scăzute, de până la -65 grade Celsius. Timpul de expunere este ajustat în funcție de severitatea atacului biologic. Eficiența acestui proces constă în oprirea și distrugerea dezvoltării dăunătorilor biologici în toate etapele lor de viață, de la ouă, larve, fluturi, până la adulți.

Tehnologia utilizată

Muzeul de Artă Populară Constanța dispune de un ultracongelator orizontal Elcold, capabil să atingă temperaturi de până la -85 grade Celsius, care este folosit în cadrul procesului de conservare curativă și restaurare. Această tehnologie avansată permite specialiștilor să protejeze și să păstreze patrimoniul cultural într-un mod eficient.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *