Guvernul olandez, implicat în furtul capodoperelor de la Muzeul Drents
Guvernul Olandei își asumă parțial responsabilitatea pentru furtul celor patru capodopere de la Muzeul Drents, conform declarațiilor ministrului Eppo Bruins. El a subliniat că, deocamdată, nu se știe suma exactă implicată în acest incident. Hoții au furat o cască și trei brățări, care sunt asigurate împreună pentru o valoare de 5,8 milioane de euro.
Riscul și asigurarea în muzeele olandeze
„O parte a riscului revine Ministerului Educației, Culturii și Științei”, a afirmat Bruins, explicând că ministerul suportă un anumit risc în cazul furtului, pierderii sau deteriorării obiectelor de artă. Există o schemă de asigurare destinată tuturor muzeelor care organizează expoziții temporare, ceea ce permite reducerea primei de asigurare. „Aceasta facilitează muzelor să expună publicului astfel de obiecte valoroase”, a adăugat el, referindu-se la casca de aur furată. „Împărțind riscul, asigurăm accesibilitatea acestor artefacte pentru muzee.”
Valoarea totală a comorilor furate
Cele patru comori furate au fost împrumutate de la Muzeul Național de Istorie a României și, în total, 673 de obiecte au fost aduse din România pentru expoziție. Acestea sunt asigurate în total pentru aproximativ 30,3 milioane de euro. Coiful de aur din 450 î.Hr. are o valoare de asigurare de 4,3 milioane de euro.
Impactul asupra sectorului muzeal
„Este oribil ceea ce s-a întâmplat aici. Este foarte rău pentru muzeu și întreg sectorul muzeal, dar și pentru români. Ceea ce a fost furat are o mare valoare cultural-istorică, este de nedescris. Violența brutală cu care au intrat hoții este inacceptabilă”, a declarat un reprezentant al muzeului, subliniind gravitatea incidentului.