Încă patru poduri vor conecta România de Republica Moldova

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Contracte pentru Proiectarea Podurilor Peste Râul Prut

Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au semnat, vineri, 7 februarie 2025, la Chișinău, contractele pentru proiectarea a patru poduri noi peste râul Prut, cu o valoare totală de 4,4 milioane de lei (fără TVA). Anunțul a fost făcut de directorul general Cristian Pistol.

Podurile incluse în acest proiect sunt:

  • Pod Stânca (România) – Costești (Republica Moldova)
  • Pod Bumbăta (România) – Leova (Republica Moldova)
  • Pod Fălciu (România) – Leca (Republica Moldova)
  • Pod Răducăneni (România) – Bărboieni (Republica Moldova)

Fiecare contract pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate, semnat între CNAIR și compania LIKE CONSULTING SRL, are o durată de 12 luni, iar valoarea fiecăruia este de 1,1 milioane de lei (fără TVA). Finanțarea acestor proiecte este asigurată din Bugetul de Stat al României.

La evenimentul de semnare a contractelor au fost prezenți secretarul de stat în Ministerul Transporturilor din România, Irinel Scrioșteanu, și viceprim-ministrul Republicii Moldova, Vladimir Bolea.

Impactul Podurilor Asupra Conectivității Regionale

Construcția celor patru poduri, care va începe după finalizarea Studiilor de Fezabilitate, va spori capacitatea de transport între România și Republica Moldova, contribuind astfel la conectivitatea infrastructurii rutiere a Republicii Moldova cu România și, implicit, cu rețelele de transport din Uniunea Europeană. De asemenea, aceste poduri vor facilita integrarea economică a Republicii Moldova cu România și Uniunea Europeană.

Proiecte Viitoare în Domeniul Infrastructurii Rutiere

Anul acesta, CNAIR va lansa și licitația pentru proiectarea și execuția unui nou pod peste Prut, la Albița, care va avea patru benzi de circulație, asigurând astfel o conexiune eficientă între infrastructura rutieră a României și cea a Republicii Moldova. Acest proiect va fi finanțat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF).

În prezent, se află în derulare și contractul pentru construcția ansamblului de poduri de la Ungheni, care va conecta România (județul Iași) cu Republica Moldova (Raionul Ungheni), proiect ce beneficiază de finanțare din Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF) și trebuie să fie finalizat până la sfârșitul anului 2026. De asemenea, sunt în curs de desfășurare și contractele pentru modernizarea podurilor rutiere peste Prut de la Sculeni (România) – Sculeni (Republica Moldova) și Oancea (România) – Cahul (Republica Moldova), finanțarea fiind asigurată prin Programul Transport 2021-2027.

Aceste inițiative subliniază angajamentul CNAIR de a îmbunătăți infrastructura rutieră și de a sprijini dezvoltarea economică a regiunii.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *