LOREDANA a fost recompensată cu Premiul Special „MAMAIA Nostalgia” de către OMD Mamaia.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 171

Sursa foto:

0:00

Festivalul Național de Muzică Ușoară de la Mamaia: Un Eveniment de Neuitat

Îndoielile legate de impactul artistic al Festivalului Național de Muzică Ușoară de la Mamaia au fost risipite în ultimele zile, demonstrând încă o dată că stațiunea se menține în topul preferințelor pentru muzica de calitate în România. Festivalul a reunit peste 2000 de spectatori în Piațeta Perla, unde atmosfera glamour a atras iubitorii de muzică pe parcursul a trei seri pline de melodii excepționale și artiști de renume.

Acest festival, care a fost un adevărat incubator pentru talentele muzicale românești, a avut loc în stațiunea Mamaia, fiind organizat de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, în colaborare cu Primăria Municipiului Constanța, Consiliul Județean Constanța și Organizația de Management al Destinației Mamaia Constanța.

Transmisiuni Live și Gala Laureaților

Festivalul a fost transmis în direct de TVR 2, cu prezentarea realizată de Anca Țurcașiu și Aurelian Temișan, ambii foști câștigători ai acestui prestigios eveniment. Duminica a fost dedicată Galei Laureaților, unde juriul a acordat premii pentru cele mai bune interpretări și creații muzicale.

Premiile Festivalului

La secțiunea Interpretare, premiile au fost acordate astfel:

  • Premiul I – Catinca Leu pentru piesa „Rugă pentru părinți”;
  • Premiul II – Luana Toader pentru „Dulcea și Tandra mea Fiară”;
  • Premiul III – Melisa Antonesi pentru „Lie Ciocârlie”.

În ceea ce privește secțiunea Creație, premiile au fost decernate astfel:

  • Premiul I – Viorel Gavrilă pentru piesa „Vei fi Mereu”, interpretată de Daniel Iordăchioaie;
  • Premiul II – Compoziția „Monocrom” de Marius Moga, Vizi Imre, Răzvan Matache și Mihai Dumitrescu, interpretată de Romina Apostol (Rockmina);
  • Premiul III – „Despre Noi… Apoi”, o compoziție de Nicolae Caragia, interpretată de Alex Maxim.

Marele trofeu a fost acordat tenorului brazilian Sandro Machado pentru melodia „O mie de dorințe“, compusă de Cristian Faur, cu versuri semnate de Cristian Faur și Emilian Mihai Nechifor. Premiul a fost oferit de Horia Moculescu, președintele juriului.

Premiu Special pentru Loredana

În cadrul celei de-a doua seri, Loredana a fost distinsă cu un Premiu Special la Secțiunea Muzică Ușoară, oferit de OMD Mamaia Constanța. Aceasta a subliniat contribuția sa semnificativă la promovarea stațiunii Mamaia prin muzica sa.

Loredana a declarat: „Festivalul de la Mamaia reprezintă pentru mine poarta prin care am ajuns la sufletele românilor. Am știut că ei vor fi mereu susținerea mea, chiar și atunci când voi greși. Mă simt onorată și privilegiată să fiu primul artist care primește acest premiu.”

Premiul va fi acordat anual unui câștigător al festivalului, fie la secțiunea interpretare, fie la secțiunea creație, continuând astfel tradiția acestui eveniment emblematic.

Festivalul de la Mamaia: Un Reper Artistic Major în România

Festivalul de la Mamaia este considerat un pilon important al artei și culturii românești. George Măndilă, președintele Organizației de Management al Destinației Mamaia Constanța, a subliniat importanța acestui festival, menționând că prezența Loredanei la deschiderea evenimentului reprezintă un pas semnificativ în recunoașterea valorilor muzicale ale țării.

Concurenți și Performanțe

În cele două seri de festival, scena a fost animată de zece concurenți în secțiunea de interpretare și zece artiști sau formații care au prezentat piesele selectate pentru concursul de creație. Fiecare seară a fost dedicată a câte cinci concurenți din fiecare categorie, oferind astfel un spectacol variat și captivant.

Istoricul Festivalului

În anul 1963, s-a decis organizarea unui festival dedicat muzicii ușoare românești, inițial axat exclusiv pe creație. De-a lungul anilor, cele mai multe ediții au inclus piesele în două variante de interpretare. Festivalul a avut o întrerupere în 1976, reluându-se abia în 1983, cu două secțiuni distincte: Creație și Interpretare. Din 2006, festivalul s-a întors la cele două secțiuni, continuând să fie o platformă pentru vocile reprezentative ale muzicii românești, printre care se numără Margareta Pâslaru, Dan Spătaru, Angela Similea, Dida Drăgan, Corina Chiriac, Aura Urziceanu, Marina Voica, Loredana Groza, Oana Sârbu, Marius Dragomir, Aurelian Andreescu și Anca Țurcașiu.

Distribuie acest articol