IPJ Constanța își face public bilanțul pentru anul 2024.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Inspectoratul de Poliție Județean Constanța: Activități și Obiective pentru 2024

Inspectoratul de Poliție Județean Constanța reprezintă structura teritorială a Poliției Române responsabilă cu protejarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a proprietății private și publice, precum și cu prevenirea și descoperirea infracțiunilor. În anul 2024, principalele obiective au fost menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, combaterea diverselor forme de criminalitate și asigurarea resurselor necesare pentru menținerea capacității operaționale, inclusiv în domeniul traficului și consumului de droguri.

Resursele Umane

La sfârșitul anului 2024, gradul de ocupare a funcțiilor în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța a fost de aproximativ 74%. Au fost încadrați 318 ofițeri și agenți de poliție, proveniți din școlile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne, fie din surse externe, fie prin promovarea concursurilor de trecere în corpul ofițerilor.

Logistica

Pe parcursul anului anterior, Inspectoratul a continuat activitățile logistice, având ca scop dotarea polițiștilor, în special a celor din structurile operative. De asemenea, au fost renovate mai multe clădiri din patrimoniul Inspectoratului.

Siguranța Școlară și Prevenirea Criminalității

În 2024, polițiștii din Serviciul Siguranță Școlară și Prevenirea Criminalității au prioritizat prevenirea victimizării minorilor, concentrându-se pe dispariții, abuzuri sexuale și trafic de droguri sau persoane. Au fost desfășurate acțiuni pentru prevenirea violenței domestice, criminalității informatice și consumului de substanțe interzise, incluzând 2.842 de activități preventive, cu 137.821 de beneficiari. Dintre proiectele semnificative, amintim „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.”, „Școala Siguranței Tedi” și „Campania Sărbători în Siguranță”. Colaborarea eficientă cu diverse structuri, instituții și mass-media a fost esențială pentru atingerea obiectivelor propuse.

Menținerea Ordinii și Siguranței Publice

Activitatea de menținere a ordinii și siguranței publice s-a concentrat pe dezvoltarea capacității poliției de a răspunde rapid la nevoile cetățenilor, desfășurându-se atât independent, cât și în colaborare cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne. În 2024, au fost organizate 835 de acțiuni și 24 de razii, constatându-se 1.212 infracțiuni, dintre care 1.203 au fost în flagrant. Polițiștii au executat 414 mandate de aducere și peste 300 de mandate de percheziție. De asemenea, au intervenit la 36.353 de evenimente, dintre care 33.171 au fost raportate prin 112, și au aplanat 3.486 de stări conflictuale.

În sezonul estival, atenția polițiștilor s-a concentrat pe identificarea zonelor cu risc criminogen ridicat și pe gestionarea stărilor conflictuale.

Îmbunătățiri în Siguranța Publică

În ultimele luni, dispozitivele de ordine și siguranță publică au fost optimizate pentru a asigura o prezență activă a polițiștilor pe străzi, precum și o intervenție mai eficientă la sesizările cetățenilor. În timpul sezonului estival, polițiștii au gestionat 110 reclamații, petiții și scrisori, realizând 143 de controale la unitățile de cazare pentru turiști. De asemenea, efectivele de siguranță publică au constatat 598 de infracțiuni.

Acțiuni și Intervenții Polițienești

Peste 3.400 de acțiuni au fost desfășurate pentru combaterea violenței, comerțului ilicit, verificarea sistemelor de pază și asigurarea unui trafic rutier în condiții de siguranță. În această perioadă, au fost intervenții la 12.000 de evenimente, majoritatea fiind raportate prin SNUAU 112, dintr-un total de 33.171 de sesizări. Pentru neregulile constatate, s-au aplicat 23.824 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 15.500.000 de lei, dintre care 51% pentru nerespectarea legislației rutiere.

Activități ale Poliției de Proximitate

În anul 2024, polițiștii de proximitate s-au concentrat pe activitățile preventive și pe legătura cu comunitatea. Aceștia au desfășurat 1.026 de activități, au soluționat 4.134 de sesizări și au gestionat diverse dosare penale. De asemenea, au aplanat 2.275 de conflicte, au participat la 1.777 de activități de supraveghere judiciară a persoanelor cercetate, au efectuat 146 de acțiuni legate de persoanele cu ordin de protecție și 307 verificări ale deținătorilor de arme.

Siguranța în Unitățile de Învățământ

În anul anterior, în unitățile de învățământ preuniversitar și universitar nu s-au raportat fapte grave care să afecteze procesul educațional sau integritatea elevilor, studenților și cadrelor didactice.

Statistica Criminalității în 2024

În acest an, au fost sesizate 19.711 infracțiuni, observându-se o scădere a infracțiunilor de furt și tâlhărie, dar și a celor din mediul rural. Criminalitatea stradală a fost caracterizată prin infracțiuni cu un pericol social redus, dar care au generat disconfort în rândul cetățenilor. S-au înregistrat 2.531 de infracțiuni stradale, în scădere cu 13,79%, dintre care 7% au fost descoperite în flagrant delict.

Infracțiuni în Mediul Rural

Infracțiunile din mediul rural au scăzut cu 7,41% comparativ cu anul anterior, iar infracțiunile de natură judiciară au înregistrat o scădere de 9,57%.

Infracțiuni Contra Persoanei

În 2024, au fost raportate 7.516 infracțiuni contra persoanei, cu o tendință descendentă a infracțiunilor violente, majoritatea fiind rezultatul unor conflicte spontane.

Infracțiuni Contra Patrimoniului

În acest an, cele mai multe infracțiuni sesizate au fost furturile, numărul acestora scăzând cu 6,2% față de 2023. Această perioadă a fost marcată de eforturile polițiștilor de a menține ordinea și siguranța publică.

Destructurarea unei grupări de furturi din societăți comerciale

Autoritățile au desfășurat acțiuni pentru destructurarea unei grupări implicate în infracțiuni de furt din societăți comerciale, aplicând patru mandate de percheziție domiciliară. În plus, infracțiunile de tâlhărie au înregistrat o scădere de 22,4%.

Criminalitatea gravă asociată violenței

Este important de menționat că majoritatea infracțiunilor violente au fost rezultatul unor conflicte spontane. În cursul anului 2024, au fost raportate două cazuri de omor calificat: primul a avut loc în luna iulie, în stațiunea Mamaia, iar al doilea, în luna septembrie, când a fost descoperit cadavrul unei femei între localitățile Sinoie și Mihai Viteazu. Autorii acestor fapte au fost identificați, iar dosarele au fost trimise unităților de parchet competente pentru continuarea cercetărilor.

Infracțiuni economico-financiare

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economico-Financiare au intervenit în funcție de situația operativă pentru a preveni și combate activitățile ilicite în acest domeniu. În anul anterior, au fost soluționate 947 de dosare penale și efectuate 213 percheziții domiciliare, fiind dispuse 17 măsuri preventive. Valoarea măsurilor asigurătorii a fost de 8.180.910 lei, iar 99 de inculpați au fost trimiși în judecată.

Un exemplu relevant este dosarul penal deschis în luna mai 2024, pe baza unei sesizări privind contrabanda asimilată. Acesta a implicat 37 de percheziții domiciliare, în urma cărora au fost descoperite 5.664.960 de pastile și 211.903 fiole cu substanțe dopante cu grad mare de risc. Dosarul a fost trimis unității de parchet competente pentru continuarea procedurilor legale.

Polițiștii au desfășurat 161 de acțiuni în domeniul economico-financiar, aplicând 557 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2.743.000 lei.

Regimul armelor și substanțelor periculoase

Serviciul de Investigare a Infracționalității de Mediu a efectuat 324 de percheziții domiciliare pentru a identifica persoane suspectate de deținerea de arme ilegale, rezultatul fiind scoaterea din circuitul civil a 368 de arme și ridicarea a 91.762 de bucăți de muniție. În acest context, au fost constatate 67 de infracțiuni legate de regimul armelor, 15 infracțiuni privind mediul și 18 infracțiuni în legătură cu resursele minerale și gestionarea deșeurilor, în urma a 21 de percheziții domiciliare.

În cadrul Planului național de acțiune Pirotehnic 2024/2025, au fost confiscate 4.356 de kilograme de articole pirotehnice, iar 52 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate, totalizând 219.000 lei. De asemenea, au fost întocmite 8 dosare penale. În domeniul protecției animalelor, au fost constatate 33 de infracțiuni, iar în sectorul silvic, au fost deschise 36 de dosare penale și aplicate 35 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 133.600 lei.

Siguranța traficului rutier

În perioada de referință, s-au înregistrat 1.139 de accidente rutiere, o scădere de 1,47% față de 2023, soldate cu 54 de decese (o scădere de 5,26%) și 62 de persoane rănite grav (cu 1,58% mai puține). Principalele cauze ale accidentelor grave au fost traversarea neregulamentară, neacordarea de prioritate pietonilor, viteza neadaptată la condițiile de drum și neacordarea de prioritate vehiculelor. În anul 2024, polițiștii rutieri au constatat 2.206 infracțiuni și au aplicat 56.324 de sancțiuni contravenționale.

Activitățile Poliției în domeniul rutier și siguranța publică

În cadrul acțiunilor desfășurate pentru exercitarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice, au fost emise 6.438 de permise de conducere, iar 2.490 de certificate de înmatriculare au fost retrase. Polițiștii Serviciului de Siguranță Rutieră au inițiat dosare penale pentru infracțiuni legate de regimul circulației, aplicând 38 de măsuri preventive. De asemenea, au fost organizate campanii pentru informarea și prevenirea riscurilor rutiere, având ca scop creșterea siguranței tuturor participanților la trafic.

Siguranța transporturilor

Polițiștii Serviciului Siguranță Transporturi au realizat 20.709 misiuni de patrulare, în urma cărora au fost identificate 106 infracțiuni și 32 de minori lipsiți de supraveghere.

Structura de intervenție

În 2024, luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale au efectuat 503 misiuni de sprijin pentru alte structuri, demonstrând astfel eficiența și colaborarea dintre diversele unități ale Poliției.

Serviciul Pregătire Profesională

În scopul îmbunătățirii pregătirii continue a polițiștilor din Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, au fost organizate 48 de sesiuni de tragere cu armamentul de dotare și 83 de activități de instruire în domeniul educației fizice, autoapărării, tacticii polițienești și conducerii autospecialelor în regim defensiv. De asemenea, au fost desfășurate module de pregătire pentru autoapărare și tactică.

Serviciul Criminalistic

Polițiștii criminaliști au participat în 2024 la aproximativ 4.833 de cercetări la fața locului, reușind să identifice 254 de persoane implicate în cauze penale active.

Relații Publice și Cazier Judiciar

În cursul anului 2024, au fost eliberate 83.058 de certificate de cazier judiciar pentru persoane fizice și 15.803 adeverințe de integritate comportamentală.

Obiective pentru 2025

Unul dintre principalele obiective ale Inspectoratului de Poliție Județean Constanța pentru anul 2025 este creșterea gradului de siguranță și protecție a cetățenilor. Efectivele Inspectoratului vor continua să fie în serviciul comunității, aplicând legea cu corectitudine, imparțialitate și competență.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *