Curs practic de chirurgie minim invazivă la Universitatea Ovidius
Facultatea de Medicină din cadrul Universității Ovidius din Constanța, în colaborare cu Asociația Română pentru Chirurgie Endoscopică, a organizat recent cea de-a II-a ediție a Cursului practic de chirurgie minim invazivă, desfășurat la Centrul de simulare medicală.
Pe parcursul a două zile, participanții au avut ocazia să participe la sesiuni științifice și practice, unde au fost prezentate principiile de bază ale laparoscopiei, precum și tehnici de manipulare ergonomică și eficientă a instrumentelor. Aceștia s-au familiarizat cu gesturi și tehnici chirurgicale laparoscopice fundamentale, au exersat noduri și suturi, și au utilizat diverse dispozitive de sutură mecanică.
„Tehnologia actuală disponibilă, împreună cu predarea teoretică și practică supervizată de experți și formatori în domeniul chirurgical, a contribuit la succesul acestui eveniment. Prezentările teoretice au fost variate, oferind informații despre tehnologia modernă și beneficiile acesteia pentru pacienți. Abilitățile tehnice dobândite de medicii rezidenți, specialiști și medici primari în cadrul acestui curs sunt esențiale în practica chirurgicală. Acestea, împreună cu noțiunile teoretice acumulate, reprezintă o componentă crucială în procesul de luare a deciziilor medicale. Succesul cursului ne încurajează să transformăm acest eveniment într-o tradiție”, a declarat conf. univ. dr. Răzvan Popescu, medic șef Secție – Clinica de Chirurgie Generală I din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța.
Beneficiile chirurgiei minim invazive
Chirurgia minim invazivă a fost adoptată pe scară largă în comunitatea medicală datorită numeroaselor avantaje pe care le oferă în comparație cu chirurgia deschisă tradițională. Printre acestea se numără reducerea semnificativă a durerii postoperatorii, scăderea riscurilor de complicații postoperatorii și o recuperare mai rapidă pentru pacienți.