Furtul Comorilor Dacice Genera Tensiuni între România și Olanda
Furtul comorilor dacice din aur, împrumutate pentru expoziția „Dacia! Empire of Gold and Silver” la Muzeul Drents din Olanda, a provocat conflicte între autoritățile române și cele olandeze. Directorul demis al Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a declarat în podcastul „Zi de muzeu” că, după ce un oficial român a divulgat informații contractuale sensibile, partea olandeză a suspendat orice comunicare cu România referitoare la anchetă.
„Din păcate, colegii olandezi au informat echipa de curieri care fusese trimisă să demonteze și să repatrieze expoziția că, din momentul în care noi am dezvăluit date confidențiale din contract, presiunea asupra anchetatorilor a crescut. Hoții sunt acum conștienți nu doar de furtul unor piese importante, ci și de amploarea acestuia, ceea ce le facilitează șantajul”, a menționat Oberländer-Târnoveanu.
El a adăugat că „partea olandeză nu mai colaborează sub nicio formă”. Cele patru piese valoroase, asigurate pentru suma de 5,8 milioane de euro, fac parte dintr-o colecție totală evaluată la peste 30 de milioane de euro. În prezent, trei suspecți arestați în legătură cu furtul continuă să se afle în detenție, iar responsabilitatea financiară pentru pagube revine guvernului olandez și asigurătorilor muzeului.