DNA a impus măsuri de control judiciar pe cauțiune pentru un comandant al Logisticii Armatei!

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Acțiune penală împotriva militarilor pentru abuz în serviciu

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au inițiat acțiuni penale și au dispus măsura controlului judiciar pe cauțiune, începând cu 14 februarie 2025, împotriva mai multor inculpați. Aceștia sunt:

  • General locotenent Zisu Cătălin-Ștefăniță, comandant al U.M. 02574 București – Comandamentul Logistic Întrunit, acuzat de abuz în serviciu în formă continuată, prin obținerea unui folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave.
  • Colonel în rezervă Amorăriței Lucian, președinte al comisiei de recepție la U.M. 02574, acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, uz de fals, participație improprie și complicitate la abuz în serviciu, toate în formă continuată.
  • O.I., administrator al S.C. Garden Center Grup S.R.L., acuzat de participație improprie și complicitate la abuz în serviciu, precum și uz de fals în formă continuată.

Contextul infracțiunilor

Conform ordonanței procurorilor, în perioada noiembrie 2022 – decembrie 2023, generalul locotenent Zisu Cătălin-Ștefăniță, cu ajutorul colonelului în rezervă Amorăriței Lucian, ar fi atestat necorespunzător executarea lucrărilor pentru proiectul de investiție publică „Extindere cimitir militar în cazarma 3430 București”. În realitate, o parte dintre lucrări nu ar fi fost efectuate, generând un prejudiciu de 11.959.654 lei unității militare.

În martie 2022, a fost organizată o licitație între Unitatea Militară 02574 București, reprezentată de generalul Zisu Cătălin-Ștefăniță, și S.C. Garden Center Grup S.R.L., reprezentată de O.I. A fost semnat un contract pentru execuția lucrărilor aferente proiectului, în valoare de 41.676.698 lei, inclusiv TVA. Lucrările includeau desfacerea împrejmuirii existente, racorduri electrice subterane, rețele de apă și canalizare, construirea unei stații de pompare a apelor pluviale și amenajarea terenului.

Falsificarea avizelor de însoțire a mărfii

Investigarea de către autoritățile competente a S.C. Garden Center Grup S.R.L. a scos la iveală faptul că angajații acesteia ar fi falsificat avizele de însoțire a mărfii, referitoare la transportul de pământ/moloz sau umplutură. Aceste avize atestau, în mod nereal, transporturi care nu au avut loc la datele menționate, precum și cantitățile de pământ transportate. Documentele falsificate au fost ulterior folosite de S.C. Garden Center Grup S.R.L., prin inculpatul O.I., pentru a justifica solicitările de plată către autoritatea contractantă.

Recepția lucrărilor neefectuate

Inculpatul gl. lt. Zisu Cătălin-Ștefăniță, cu ajutorul inculpatului col. (r) Amorăriței Lucian, a aprobat procese-verbale de recepție provizorie, deși era conștient că o parte dintre lucrările menționate nu fuseseră realizate. De asemenea, a aplicat vizele „Bun de plată” pe facturile emise de S.C. Garden Center Grup S.R.L. și a dispus decontarea acestora.

Obligațiile inculpaților sub control judiciar

În perioada în care se află sub control judiciar, inculpatul Zisu Cătălin-Ștefăniță trebuie să respecte mai multe obligații, inclusiv să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat, să nu părăsească teritoriul României fără permisiunea procurorilor D.N.A. și să nu comunice cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar. Inculpații Amorăriței Lucian și O.I. se află sub aceleași obligații.

Consequences for non-compliance

Celor trei inculpați li s-a explicat că nerespectarea cu rea-credință a obligațiilor impuse poate duce la înlocuirea controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu sau a arestării preventive. De asemenea, li s-au prezentat acuzațiile penale, conform prevederilor legale.

Depunerea cauțiunilor

Inculpatul Zisu Cătălin-Ștefăniță va depune o cauțiune de 1.000.000 de lei în termen de 7 zile, iar inculpatul O.I. o sumă similară. Inculpatul Amorăriței Lucian va depune o cauțiune de 500.000 de lei, toate urmând a fi consemnate la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție. În cadrul acestui caz se efectuează cercetări și față de alte persoane implicate.

Principiul prezumției de nevinovăție

Este important de subliniat că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal, având ca scop crearea cadrului procesual pentru administrarea probatoriului, fără a încălca principiul prezumției de nevinovăție.

Decizia Curții de Apel privind demiterea procurorului

Curtea de Apel a pronunțat recent o hotărâre referitoare la demiterea unui procuror, subliniind importanța respectării normelor legale în procesul de judecată. Decizia a fost luată după analiza detaliată a dovezilor și a argumentelor prezentate de ambele părți implicate.

Argumentele părților

În cadrul procesului, procurorul demis a contestat acțiunile autorităților, susținând că acestea nu au respectat procedurile legale. De cealaltă parte, reprezentanții instituției au prezentat dovezi care evidențiază abaterile de la normele de conduită profesională. Curtea a evaluat toate aspectele și a concluzionat că decizia de demitere a fost justificată.

Impactul deciziei

Hotărârea instanței va avea repercusiuni asupra întregului sistem judiciar, subliniind necesitatea de a menține standarde ridicate de integritate și profesionalism în rândul procurorilor. Această situație evidențiază provocările cu care se confruntă justiția și importanța unei evaluări corecte a comportamentului profesional al celor implicați.

Concluzie

Decizia Curții de Apel servește ca un memento al responsabilităților care revin procurorilor și importanța respectării normelor legale. Este esențial ca toate instituțiile să colaboreze pentru a asigura un sistem judiciar transparent și eficient, care să inspire încredere în rândul cetățenilor.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *