Marin Iancu Nicolae, autorul nevăzător, la un eveniment de omagiu

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Marin Iancu Nicolae: Viața unui scriitor nevăzător

Marin Iancu Nicolae s-a născut pe 28 mai 1907, în Constanța. La vârsta de doar 11 ani, a suferit un accident tragic din cauza unor explozibili, care l-a lăsat nevăzător.

În ciuda dificultăților, a început să creeze povești captivante pentru copiii care îi făceau companie. Aceste narațiuni au fost observate de un jurnalist de la publicația „Dobrogea Jună”, care le-a solicitat copiilor să-și consemneze poveștile pentru a fi publicate în ediția de sâmbătă a ziarului.

Prima sa poveste publicată a fost „Muntele”, o mărturisire care a marcat începutul carierei sale literare.

Marin Iancu Nicolae a dezvoltat un sistem personal de scriere, îndoind hârtia și scrijelind literele, adaptându-se astfel nevoilor sale.

Literatura sa a fost predominant destinată copiilor, iar el a colaborat cu articole, povești și piese scurte de teatru pentru mai multe ziare din Constanța, inclusiv „Dobrogea nouă” și „Litoral”. A fost distins cu o diplomă pentru cei mai buni scriitori în sistemul Braille, premiu obținut la New York.

Printre lucrările sale se numără volumele: „Focosul” (1958), „După negură, soare…” (1963), „Bunicuța poveștilor” (1968), „Răpirea elefantului cârn” (1970), „Pegas” (1978), „Flori de pădure” (1982), „Azura” (1984) și „Făurarul basmelor în țara prichindeilor” (1989).

De asemenea, Iancu Nicolae s-a dedicat și traducerii operelor din literatura turcă și rusă.

Scriitorul a trecut în neființă pe 16 februarie 1991, la vârsta de 83 de ani.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *