Cabinet cu o îmbinare impresionantă de stiluri artistice, oferit ca dar regal

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 126

Sursa foto:

0:00

25 de Ani de la Căsătoria Regelui Carol și a Reginei Elisabeta

Pe 3/15 noiembrie 1894, România a celebrat un moment deosebit, marcând 25 de ani de la căsătoria regelui Carol I și a reginei Elisabeta. Această zi de sărbătoare a fost marcată de o ceremonie solemnă, în ciuda doliului național instituit după moartea ţarului Alexandru al III-lea al Rusiei, unchiul matern al principesei Maria, soția principelui moștenitor Ferdinand.

De la festivități au lipsit atât principele Ferdinand, care se afla la Sankt Petersburg pentru a participa la înmormântarea țarului, cât și principesa Maria, care se recupera după nașterea principesei Elisabeta, avută în luna octombrie. În dimineața zilei de 3/15 noiembrie, cuplul regal a participat la un Te-Deum oficiat la Mitropolie de mitropolitul primat Calinic Miclescu, în fața oficialităților statului și a corpului diplomatic. După slujbă, Carol și Elisabeta au semnat un document ce consemna anul căsătoriei lor, data sosirii în capitală și anul aniversării nunții de argint, conform informațiilor din Muzeul Național de Istorie a României.

Recepția Regală și Cadourile Primite

În după-amiaza acelei zile, regele și regina au primit felicitări din partea înaltului cler, a prim-ministrului Lascăr Catargiu, a liderilor instituțiilor legislative și judiciare, precum și a diplomaților străini. De asemenea, au fost prezenți președintele Academiei, Dimitrie Sturdza, rectorul Universității București, Titu Maiorescu, primarul și membrii consiliului comunal al capitalei. Seara, a avut loc o recepție restrânsă, urmată de o plimbare a cuplului regal prin București, în mijlocul entuziasmului publicului numeros care s-a adunat pentru a-i admira.

Cu această ocazie, cuplul regal a primit și un cadou special: un cabinet din lemn de nuc, decorat cu marchetărie și incrustații de aramă aurită, și ornamente din bronz, oferit de principesa Josephine de Hohenzollern, mama regelui Carol I, și de fratele său, Leopold de Hohenzollern. Acest cabinet, parte a patrimoniului Muzeului Național de Istorie a României, a fost realizat în Germania, în atelierele Paul Stotz din Stuttgart, și se încadrează în stilul eclectic, combinând elemente de neo-Renaștere spaniolă cu baroc francez.

Descrierea Cabinetului Regal

Cabinetul este un exemplu tipic de „vargueño”, un tip de masă de scris specific Renașterii Spaniole, care era compus dintr-un bufet sau consolă, pe care era așezat un cufăr cu latura frontală batantă. Acesta servea atât ca ușă, cât și ca suprafață de scris, având interiorul compartimentat în sertare mici. „Vargueño”-urile erau utilizate nu doar pentru redactarea și păstrarea corespondenței, ci și pentru depozitarea documentelor importante, bijuteriilor sau altor obiecte de valoare.

Partea superioară a cabinetului regal este decorată cu intarsii din alamă, inspirate de stilul popularizat în secolul al XVII-lea de ebenistul francez André-Charles Boulle, un important reprezentant al barocului francez.

Distribuie acest articol