Calendar ortodox, 29 august 2024. Descoperă sărbătoarea de astăzi.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 119

Sursa foto:

0:00

Pomenirea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul

În data de 29 a acestei luni, se face pomenirea tăierii cinstitului cap al Sfântului Ioan Botezătorul, un prooroc deosebit și Inaintemergător al Domnului. Sfântul Ioan a fost recunoscut de către Domnul Hristos ca fiind cel mai mare dintre toți oamenii născuți din femeie și primul dintre profeți. Chiar și în pântecele mamei sale, el a simțit bucurie în prezența Mesiei, pe care Prea Sfânta Maică a Domnului îl purta în ea.

La maturitate, Ioan, considerat „de care lumea nu era vrednică”, s-a retras în pustie, îmbrăcat cu o haină din păr de cămilă și încins cu o curea de piele, simbolizând astfel stăpânirea asupra dorințelor trupești. El a reușit, asemenea unui nou Adam, să regăsească starea de armonie a firii umane, dedicată exclusiv lui Dumnezeu. Se hrănea cu lăcuste și miere sălbatică, menținându-și mintea liberă de grijile acestei lumi prin contemplare.

Predica Pocăinței

În anul 15 al domniei lui Tiberiu Cezar (aproximativ anul 29), Ioan a auzit Cuvântul lui Dumnezeu în pustie și s-a îndreptat spre regiunea Iordanului pentru a predica pocăința. Multe mulțimi, atrase de viața sa îngerească, veneau la el. Îi boteza în apele Iordanului, simbolizând curățirea de păcate, și îi învăța să aducă roade vrednice de pocăință, mai degrabă decât să se laude că sunt fiii lui Avraam. Reluând cuvintele profetului Isaia, le spunea: „Glasul celui care strigă în pustiu: Pregătiți calea Domnului, drepte faceți în loc neumblat cărările Dumnezeului nostru”.

Mesajul lui Ioan Botezătorul

Pe măsură ce poporul se întreba dacă el este Mântuitorul așteptat de generații întregi, Ioan a răspuns: „Eu vă botez cu apă, dar vine altul mai mare decât mine, El vă va boteza cu foc și cu Duh Sfânt”. Curățenia și dragostea sa pentru feciorie erau atât de mari încât a fost considerat vrednic nu doar să-L vadă pe Mântuitor, ci și să-L boteze în Iordan, fiind martor al descoperirii Sfintei Treimi.

Sfântul Ioan medita constant la Cuvântul lui Dumnezeu, considerând toate cele ale acestei lumi ca fiind nesemnificative în fața respectării Legii divine, a cărei întruchipare desăvârșită era viața sa. De aceea, nu se temea să îi adreseze reproșuri aspre lui Irod Antipa, tetrarhul Galileii, un om lipsit de rușine care, împotriva Legii, s-a căsătorit cu Irodiada, soția fratelui său Filip, pe când acesta era încă în viață. Ioan, ca un mesager al conștiinței, îi spunea în numele lui Dumnezeu: „Nu îți este îngăduit să ai ca soție pe femeia fratelui tău”. Aceasta a stârnit un puternic sentiment de ranchiună în Irodiana împotriva lui Ioan.

Trădarea și Moartea Sfântului Ioan Botezătorul

Într-o atmosferă de intrigă și manipulare, Irodiada a dorit să-l elimine pe Ioan Botezătorul. Cu toate că Irod, un rege drept și temător de Dumnezeu, îl proteja, frica de poporul care îl considera un trimis divin a fost un factor decisiv în deciziile sale. În cele din urmă, ambițiile malefice ale Irodiadei au prevalat, iar Ioan a fost închis în fortăreața din Macheronte.

Cu ocazia aniversării zilei de naștere a regelui, în preajma Paștelui, Irod a organizat un ospăț grandios, la care au fost invitați notabilii regatului. În timpul festivităților, Salomeea, fiica lui Irod, a dansat seducător în fața invitaților, câștigându-i atenția tatălui ei. Acesta, impresionat, i-a promis că îi va îndeplini orice dorință, chiar și pe aceea de a-i oferi jumătate din regatul său.

La sugestia mamei sale, Salomeea a cerut capul lui Ioan Botezătorul pe un platou. Deși regele a fost ezitant, jurământul său l-a obligat să acționeze, iar Ioan a fost condamnat la moarte. Soldatul a executat sentința și a adus capul Sfântului Ioan, încă sângerând, în sala de ospăț, un simbol al slăbiciunii morale a regelui.

Salomeea a prezentat trofeul mamei sale, cu un aer triumfător, spunând: „Mănâncă, mamă, trupul celui care a trăit fără păcat, și bea sângele lui. Această limbă care ne aducea reproșuri nu va mai vorbi niciodată.” Ucenicii lui Ioan au venit să îi ia trupul pentru a-l înmormânta în Sevastia și au mers să-l anunțe pe Iisus despre cele întâmplate.

Moștenirea și Impactul Spiritual al Sfântului Ioan Botezătorul

În timp, moaștele Sfântului Ioan Botezătorul au fost regăsite miraculos, aducând har asupra celor care se închinau. Acest act sângeros pare a fi fost îngăduit de Dumnezeu, pentru ca Ioan, care a fost Inaintemergătorul lui Hristos, să continue să aducă vestea Mântuirii și să instiinteze sufletele dreptilor despre venirea Mesiei.

Prin viața și moartea sa, Ioan Botezătorul rămâne un model pentru toți creștinii, fiind un profet și un stăpânitor al vieții spirituale. Comportamentul său ireproșabil îi inspiră pe credincioși să lupte împotriva păcatului, nu doar din respect pentru dreptate și Legile divine, ci și pentru a avansa în virtute și puritate a inimii.

Conștiința care meditează asupra Legii lui Dumnezeu devine astfel asemănătoare cu Inaintemergătorul, croind „căile Domnului” în sufletul care se pocăiește, oferind cunoașterea Mântuirii.

Pomenirea Cuvioasei Teodora

În aceeași zi, se face pomenirea Cuvioasei Teodora din Tesalonic, originară din Egina. Prin rugăciunile ei sfinte, cerem îndurarea și mântuirea de la Domnul. Amin.

Distribuie acest articol