„Subvenții pentru tractoare”. Ministrul Mediului susține tinerii agricultori

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 198

Sursa foto:

0:00

Detalii despre programul „Rabla pentru tractoare”

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat, joi, lansarea în consultare publică a ghidului programului „Rabla pentru tractoare”. Conform informațiilor prezentate, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va deconta până la 80% din valoarea unui tractor pentru tinerii fermieri.

Scopul programului

Acest program este considerat unul pilot, având în vedere că nu au fost anterior finanțate tractoare sau mașini agricole autopropulsate. Scopul principal este de a susține producătorii agricoli care activează în sectorul producției agricole primare, facilitând achiziția de tractoare și utilaje agricole mai puțin poluante, inclusiv accesorii, toate fiind noi.

Ministrul a subliniat bucuria sa față de faptul că România dispune de producători de tractoare și utilaje agricole, spre deosebire de panourile fotovoltaice, care sunt adesea importate din Asia. Fechet a exprimat speranța ca un număr cât mai mare de echipamente să fie fabricate local.

Bugetul și condițiile de finanțare

Bugetul alocat acestui program se ridică la 500 de milioane de lei. Programul prevede o schemă de ajutor de stat, care permite achiziția unui tractor de până la 55.000 de euro, TVA inclus. Se vizează tractoare de dimensiuni și capacități mai mici, iar intensitatea sprijinului variază între 65% și 80% în funcție de categoria fermierului.

Pentru tinerii fermieri, definiți ca cei cu vârsta de până la 40 de ani, se poate deconta 80% din valoarea tractorului. În schimb, pentru celelalte categorii, sprijinul maxim este de 65%. Este important ca fermierul să dețină un atestat de producător pentru a beneficia de acest ajutor.

Consultare publică pentru Ghidul de finanțare

Ministerul Mediului a deschis, de asemenea, consultarea publică pentru Ghidul de finanțare aferent schemei de ajutor de stat „Sprijin în vederea achiziționării de tractoare și mașini agricole autopropulsate” – Rabla pentru tractoare.

Distribuie acest articol