Care este locația finalizării contractului de vânzare-cumpărare auto?

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 190

Sursa foto:

0:00

Contractul de vânzare auto: Reguli și Cerințe

În conformitate cu legislația în vigoare, vânzarea este definită ca un contract prin care vânzătorul transferă sau se angajează să transfere dreptul de proprietate asupra unui bun cumpărătorului, în schimbul unui preț pe care acesta din urmă se obligă să îl plătească. Această regulă se aplică și în cazul contractului de vânzare auto, prin care proprietarul unui autoturism cedează dreptul de proprietate asupra acestuia unei alte persoane, primind în schimb o sumă de bani.

Contractul de vânzare auto este reglementat în principal de Codul Civil, iar aspectele fiscale sunt completate de reglementările din Codul Fiscal și de OUG 195/2002. Conform Ordinului nr. 1069/2016, acest tip de contract este obligatoriu și trebuie realizat folosind un formular tipizat, care include informații esențiale.

Informații Obligatorii în Contractul de Vânzare Auto

Formularul tipizat al contractului de vânzare-cumpărare auto trebuie să conțină următoarele date:

  • Datele de identificare ale părților contractante (nume și prenume, CNP, adresă de domiciliu, seria și numărul cărții de identitate; în cazul cumpărătorului persoană juridică, se vor include datele firmei).
  • Datele de identificare ale autoturismului (model, an de fabricație, număr de identificare, capacitate cilindrică etc.).
  • Prețul de vânzare.
  • Semnăturile vânzătorului și cumpărătorului.

Părțile contractante pot adăuga clauze suplimentare, cu respectarea legislației în vigoare.

Exemplare și Depuneri

Contractul de vânzare-cumpărare auto se redactează în cinci exemplare:

  • Un exemplar rămâne la vânzător, certificat.
  • Un exemplar se depune la organul fiscal local unde are domiciliul fiscal vânzătorul.
  • Un alt exemplar rămâne la cumpărător, certificat.
  • Un exemplar se depune la direcția Taxe și Impozite din localitatea în care a fost înregistrată mașina și unde are domiciliul fiscal cumpărătorul.
  • Un exemplar se va depune la Serviciul Public Comunitar Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, după înregistrarea numărului de înmatriculare de către organul fiscal de la domiciliul cumpărătorului.

Locul Încheierii Contractului

Legislația actuală nu specifică un loc anume pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare auto. Astfel, acesta poate fi semnat atât la notar, cât și în cadrul unui sediu al Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Indiferent de locul ales, este esențial ca documentul să fie înregistrat la Registrul Auto Român (RAR) pentru validitate și protecția intereselor părților implicate.

Formă Electronică a Contractului

Conform art. 471 alin. (9) din Codul Fiscal, contractul de vânzare-cumpărare a mijloacelor de transport poate fi întocmit și în formă electronică, utilizând semnătura electronică, conform Legii nr. 455/2001, între persoane care au domiciliul fiscal în România. Contractul astfel semnat trebuie comunicat electronic organelor fiscale locale și celor competente pentru radierea, înregistrarea sau înmatricularea vehiculului.

Vânzătorul autoturismului are obligația de a respecta toate aceste reglementări pentru a asigura o tranziție corectă a proprietății și a proteja drepturile ambelor părți implicate în tranzacție.

Obligațiile Cumpărătorului în Procesul de Înregistrare a Autoturismului

Cumpărătorul are responsabilitatea de a încheia un contract în aceeași zi în care autoturismul este scos din evidența fiscală. De asemenea, acesta trebuie să înregistreze vehiculul la autoritățile fiscale competente în termen de 30 de zile de la semnarea contractului, conform reglementărilor legale în vigoare.

Reguli de Înregistrare a Mijloacelor de Transport

Conform legislației, în cazul achiziționării unui mijloc de transport, noul proprietar este obligat să depună o declarație la organul fiscal local în raza căruia își are domiciliul sau sediul. Aceasta trebuie realizată în termen de 30 de zile de la dobândirea vehiculului. De asemenea, impozitul pe mijloacele de transport devine datorat începând cu data de 1 ianuarie a anului următor înmatriculării sau înregistrării acestuia.

Transcrierea Dreptului de Proprietate

În conformitate cu reglementările în vigoare, datele noului proprietar trebuie să fie înscrise în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate. Această operațiune se realizează simultan cu menționarea încetării calității de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Noul proprietar trebuie să solicite autorității competente transcrierea dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la achiziție.

Consecințele Nerespectării Termenelor

Dacă noul proprietar nu solicită transcrierea dreptului de proprietate în termenul stabilit, înmatricularea vehiculului va fi suspendată de drept până la realizarea acestei formalități. Aceasta subliniază importanța respectării termenelor legale în procesul de înregistrare a vehiculului.

Obligațiile Organului Fiscal

Organul fiscal responsabil cu scoaterea vehiculului din evidența fostului proprietar are obligația de a notifica înstrăinarea acestuia autorității competente de înmatriculare. Această notificare trebuie efectuată în termen de 5 zile lucrătoare, iar mențiunea privind înstrăinarea vehiculului se va face în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate în termen de 30 de zile de la primirea notificării.

Distribuie acest articol