Arestarea interlopului Bercea Mondialu și a familiei sale
Tribunalul Dolj a decis arestarea preventivă a interlopului Bercea Mondialu, alături de trei membri ai familiei sale, într-un caz legat de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă și șantaj. Instanța a emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondialu, Constantin Anghel (zis „Samir”), Florin Anghel (zis „Băsică”) și Laurențiu Anghel (zis „Poca”).
Alte șase persoane din familia Anghel au fost eliberate, dar sub control judiciar: Fănica Anghel (zisă „Stela”), Grinică-Ion Anghel (zis „Mondialu”/”Cristi”), Izaura Constantin (fostă Anghel, zisă „Maci”), Marius Constantin (zis „Titi”), Maria-Roxana Drăgoi și Marinela Sima. Aceștia vor purta un dispozitiv electronic de supraveghere.
Percheziții și activități infracționale
Marți, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova, împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, au efectuat 11 percheziții domiciliare în județele Olt, Teleorman și în municipiul București, în cadrul unui dosar penal ce vizează constituirea unui grup infracțional organizat, camătă și șantaj.
Investigarea a relevat că, în anul 2022, cinci indivizi au înființat o grupare de criminalitate organizată pe criterii de familie, având ca scop obținerea de beneficii materiale semnificative prin acordarea de împrumuturi, pentru care au solicitat dobânzi lunare între 10% și 40% din suma împrumutată. Aceste activități s-au desfășurat în afara cadrului legal care reglementează activitatea entităților financiare nebancare.
Metodele de recuperare a datoriilor
În cadrul acestui grup infracțional, liderul a avut controlul asupra deciziilor privind selecția persoanelor împrumutate și stabilirea condițiilor de acordare a împrumuturilor. Ceilalți membri au fost responsabili cu recuperarea datoriilor, aplicând constant majorări de dobândă și penalizări pentru întârzieri.
În cazul în care debitorii nu reușeau să-și onoreze obligațiile, membrii grupului recurgeau la amenințări, acte de intimidare sau violență fizică pentru a-și recupera creanțele. Sumele obținute din aceste activități infracționale au fost utilizate pentru achiziționarea de bunuri mobile și imobile, cum ar fi autoturisme de lux, case, apartamente și terenuri.