Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, afirmă: „Reducerea orelor de Limbă și literatură română nu este o opțiune discutabilă.”

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 160

Sursa foto:

0:00

Apelul Președintelui Academiei Române pentru Protejarea Limbii Române

Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a subliniat, în cadrul unei sesiuni festive dedicate Zilei Limbii Române, importanța menținerii numărului de ore de Limbă și literatură română în școli. Pop a menționat că a aflat despre o inițiativă din Ministerul Educației care ar putea duce la reducerea acestor ore, ceea ce consideră inacceptabil.

„Dacă nu învățăm bine și suficient la școală Limba și literatura română, rămânem cu un mare handicap. Este esențial să se înțeleagă că nu se poate discuta, în cadrul ministerului, despre reducerea orelor de Limba și literatură română pentru a introduce o materie de o oră pe săptămână, care poate părea o idee oarecare, cum ar fi educația antreprenorială. Este important să ne menținem disciplina de bază”, a declarat Pop.

Importanța Apărării Limbii Materne

Președintele Academiei a subliniat necesitatea de a proteja limba maternă. „Este bine că ne exprimăm în limba noastră și că îi recunoaștem valoarea, dar acest lucru nu este suficient. Trebuie să cunoaștem limba corect și să o apărăm. Limba, la fel ca poporul care o vorbește, are nevoie de conservare și protecție. Există țări care au legi pentru apărarea limbii și prevenirea poluării acesteia. Noi nu avem astfel de reglementări, iar acest lucru ar putea necesita o reflecție mai profundă”, a explicat Pop.

Responsabilitatea Academiei Române

Ioan-Aurel Pop a evidențiat și responsabilitatea Academiei în educația lingvistică. „Împreună cu colegii mei, emitem periodic comunicate pentru a promova corectitudinea exprimării și scrierii în limba română, dar nu observăm îmbunătățiri semnificative. Există numeroase entități și persoane care continuă să utilizeze forme incorecte, invocând libertatea de exprimare. Academia, prin secțiunea sa de Filologie și Literatură, se străduiește să impună respectarea normelor lingvistice, dar fără un succes vizibil”, a conchis Pop.

Distribuie acest articol