Alegeri la Federația Română de Gimnastică
A avut loc Adunarea Generală a Federației Române de Gimnastică, unde s-au desfășurat alegerile pentru conducerea organizației. Prof. dr. Nicolae Forminte din Constanța, un antrenor de renume în gimnastica artistică și fost coordonator al lotului feminin al României, a fost ales în Comitetul Executiv al FRG.
Noul Președinte: Ioan Suciu
Ioan Suciu, medaliat olimpic și mondial, precum și cvadruplu campion european, a fost ales președinte al Federației Române de Gimnastică. Votul a avut loc în cadrul Adunării Generale, la care au participat 62 din cele 64 de cluburi afiliate. Suciu, care a fost vicepreședinte în mandatul precedent, a obținut 38 de voturi, în timp ce contracandidata sa, Ingrid Istrate, a primit 21 de voturi. Trei voturi au fost anulate.
Vicepreședinți Aleși
Gina Groza Gogean și Alina Drăgan au câștigat posturile de vicepreședinte, primind 40, respectiv 36 de voturi. Cristian Moldovan nu a putut candida din cauza afilierii la CS Dinamo, la fel ca Ioan Suciu. Adrian Durlă și Silvia Stroescu au obținut 22, respectiv 17 voturi.
Structura Comitetului Executiv
În funcția de secretar general al federației a fost ales Bogdan Ioniță. Comitetul Executiv va include și nume precum Corina Ungureanu, Ionuț Corlaci, Nicolae Forminte, Angela Cacoveanu, Liliana Cosma, Mariana Mezei și Adrian Sandu. Comisia de Apel va fi formată din Nicușor Pascu, Mihaiela Jecherean și Aurica Nistor, iar Comisia de cenzori va include pe Valentin Dragomir și Florin Popa.
Contribuția lui Nicolae Forminte
Nicolae Forminte este recunoscut pentru cariera sa prolifică, având la activ numeroase medalii obținute de gimnastele pe care le-a antrenat. La Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing, sub îndrumarea sa, România a câștigat două medalii: aur la sol prin Sandra Izbașa și bronz pe echipe. De asemenea, în anul 2008, Forminte a fost distins cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a II-a cu două barete.
Activitatea lui Nicolae Forminte
Între 1993 și 2021, Forminte a fost antrenor la lotul olimpic de la Deva, contribuind la obținerea a 84 de medalii de către gimnastele române, dintre care 16 la Jocurile Olimpice, 25 la Campionatele Mondiale și 43 la Campionatele Europene. De asemenea, a avut un impact semnificativ asupra junioarelor, care au câștigat 33 de medalii la competițiile europene sau la Festivalul Olimpic al Tineretului European.
Pensiune și Activități Recente
În octombrie 2021, Nicolae Forminte a împlinit 65 de ani și a ieșit la pensie de la CS Farul Constanța, primind o diplomă de merit și un trofeu pentru contribuțiile sale. De asemenea, în 2021 a susținut teza de doctorat cu tema „Optimizarea performanței sportive la paralelele inegale din gimnastica artistică prin analiza biomecanică a tehnicii”. Anul trecut, a înființat la Constanța Asociația Clubul Sportiv Total For, o structură sportivă privată cu mai multe secții.
Începerea activităților de gimnastică artistică
Pe 15 septembrie 2024, a fost lansată secția de gimnastică artistică, având ca scop principal sprijinirea copiilor și tinerilor în găsirea unui mediu organizat în care să îndrăgească mișcarea și să practice sportul din plăcere.
Diferit de experiențele anterioare, când activitatea era concentrată exclusiv pe sportul de performanță, s-a decis ca orientarea să se extindă și către gimnastica recreativă și formativă. Activitatea a fost inițiată la ACS Total For, având în vedere că gimnastica este disciplina sportivă în care se poate valorifica la maximum experiența acumulată. Nicolae Forminte, antrenorul care a coordonat proiectul, a menționat: „Ce se va întâmpla pe parcurs vom vedea. Plecăm de la nivelul mării și sperăm să creștem.”