Alexandru Hristu, liderul care a ghidat timp de un deceniu Biblioteca Județeană din Constanța, într-un moment de omagiu.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Alexandru Hristu: O viață dedicată culturii

Alexandru Hristu s-a născut pe 28 aprilie 1934, în Constanța, în familia lui Dumitru și Margaretei. Studiile pre-universitare le-a început în orașul natal în anul 1941, finalizându-le în 1952, când a absolvit Școala Tehnică Financiară.

După absolvire, Alexandru Hristu s-a mutat la București pentru a urma cursurile Facultății de Limbi Străine, devenind absolvent al promoției din 1956.

După o pauză de patru ani din mediul academic, el și-a continuat studiile în filologie, specializându-se în limbă și literatură română, până în 1964.

În perioada 1956-1957, Hristu a fost profesor la un liceu din Timișoara. Ulterior, a ocupat mai multe funcții, printre care bibliotecar șef și director la Biblioteca Județeană din Constanța (1957-1967), muzeograf șef și director adjunct la Muzeul de Artă din Constanța (1967-1972) și inspector la Comitetul de Cultură și Artă (1972-1975). După această ultimă experiență, s-a întors la Biblioteca Județeană Constanța, unde a activat până la pensionare.

În timpul activității sale la bibliotecă, Alexandru Hristu a pus bazele cercetării științifice în domeniu.

De asemenea, el a organizat Muzeul de Artă din Topalu și Casa Memorială „Panait Cerna” din comuna Cerna, județul Tulcea, și a realizat primul catalog tipărit al Bibliotecii Județene.

Printre lucrările editate de Hristu se numără „Expoziția retrospectivă Gheorghe Sârbu (1883-1995)”, publicată în 1967 la Muzeul de Artă Dobrogea din Constanța.

Alexandru Hristu a decedat pe 25 decembrie 1992, lăsând în urmă o moștenire culturală semnificativă.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *