Ordinul de protecție va putea fi acordat pentru toate tipurile de violență, inclusiv pentru hărțuirea online sau telefonică.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 191

Sursa foto:

0:00

Reguli noi pentru gestionarea cazurilor de violență în România

Începând cu 31 august 2024, polițiștii din România vor acționa conform Ordinului M.A.I. nr. 138 din 22 august 2024, care reglementează gestionarea cazurilor de violență. Această reglementare stabilește procedurile de intervenție ale poliției în cazurile de violență și colaborează cu instituțiile competente în prevenirea și combaterea acestor acte.

Ordinul detaliază modul de evaluare a riscurilor imediate, introducând un formular standardizat, precum și metodologia pentru utilizarea acestuia. De asemenea, se specifică procedura de emitere și modelul ordinului de protecție provizoriu, modul de executare a acestuia și monitorizarea respectării măsurilor impuse.

Intervenția poliției în cazurile de violență

Intervențiile poliției se desfășoară ca urmare a sesizărilor prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență, care pot fi formulate atât în scris, cât și oral. Sesizările pot proveni de la persoanele implicate, martorii actelor de violență sau orice altă persoană informată despre incident.

În timpul intervenției, polițiștii au responsabilitatea de a separa victima de agresor și de a lua măsuri pentru eliminarea riscurilor imediate. Aceștia evaluează starea fizică, emoțională și psihică a persoanelor implicate, solicitând intervenția medicală dacă este necesar. Victimei îi sunt comunicate drepturile, inclusiv posibilitatea de a solicita un ordin de protecție provizoriu, iar polițiștii oferă formularul de cerere corespunzător.

Proceduri legale și drepturi

Dacă victima nu solicită un ordin de protecție provizoriu, aceasta va fi informată despre opțiunea de a face o cerere pentru emiterea unui ordin de protecție conform reglementărilor legale. În plus, pe parcursul intervenției, atât victima, cât și agresorul vor fi informați despre drepturile și obligațiile lor, precum și despre măsurile care vor fi luate în urma evaluării situației.

Polițiștii vor sesiza structurile specializate în cazul în care, în urma verificării, se constată aspecte ce intră în competența acestora. De asemenea, se vor obține probe conform legislației în vigoare, pentru a asigura o gestionare corectă a cazurilor de violență.

Evaluarea riscurilor

În timpul intervenției, polițiștii vor evalua, pe baza formularului de evaluare a riscurilor, dacă există un risc iminent la adresa vieții sau integrității fizice a persoanelor implicate. Aceasta se va face în cazul în care victima sau reprezentantul legal formulează o cerere scrisă pentru un ordin de protecție provizoriu, conform Legii nr. 26/2024.

Conform acestei legi, polițiștii sunt obligați să constate riscul iminent pe baza evaluării situației de fapt, asigurând astfel protecția necesară persoanelor afectate de violență.

Procedura de Emitere a Ordinului de Protecție Provizoriu

În cazul în care se constată că există condiții adecvate pentru emiterea unui ordin de protecție provizoriu, polițiștii sunt autorizați să emită acest ordin. Dacă, însă, nu sunt identificate aceste condiții, polițiștii au datoria de a informa persoanele care se consideră victime ale violenței despre posibilitatea de a depune o cerere la judecătoria de pe raza teritorială în care victima își are domiciliul sau reședința. Această cerere poate duce la emiterea unui ordin de protecție care să impună diverse obligații sau interdicții pentru agresor.

În situațiile în care intervenția este realizată de o patrulă din alte structuri decât cele ale Poliției Române, membrii acesteia vor lua măsuri pentru a separa victima de agresor. De asemenea, ei vor efectua demersuri necesare pentru eliminarea riscurilor imediate și vor evalua starea fizică, emoțională și psihică a persoanelor implicate, solicitând intervenția echipelor medicale, dacă este cazul, și vor solicita prin dispecerat prezența polițiștilor competenți pentru emiterea ordinului de protecție provizoriu.

Evaluarea Riscului și Emiterea Ordinului de Protecție

Concluziile formulate în urma evaluării riscului vor fi comunicate victimei, care va semna pentru a confirma că a luat la cunoștință informațiile. Dacă se stabilește un risc iminent asupra vieții, integrității fizice sau libertății victimei, polițistul care a realizat evaluarea va emite un ordin de protecție provizoriu. Acest ordin poate fi emis și în condițiile în care victima sau reprezentantul legal nu pot redacta cererea din motive de natură psihică sau fizică sau din alte considerente, pe baza evaluării efectuate de polițist.

Ordinul de protecție provizoriu va fi înregistrat în evidențele unității de poliție la care aparține polițistul emitent. După emiterea acestui ordin, în cazul în care se consideră necesară acordarea de servicii sociale, polițiștii vor solicita intervenția unei echipe mobile din cadrul Serviciului Public de Asistență Socială, care va îndeplini atribuțiile legale stabilite.

Declarațiile Victimei și Agresorului

Atât victima, cât și agresorul vor fi invitați să ofere declarații în urma evaluării gradului de risc premergătoare emiterii ordinului de protecție provizoriu. Dacă se decide evacuarea temporară a agresorului din locuința comună și acesta afirmă că nu are un loc de cazare asigurat, polițistul care a emis ordinul de protecție provizoriu îl va informa despre opțiunile disponibile, cum ar fi găzduirea în centrele rezidențiale pentru persoanele fără adăpost sau în adăposturi de noapte.

Dacă agresorul refuză cazarea oferită și alege să locuiască la o altă persoană, polițistul va solicita acestuia să furnizeze o declarație cu privire la adresa unde va locui și la persoana care îi va oferi cazare. Această procedură este esențială pentru asigurarea siguranței și protecției victimelor de violență.

Proceduri de Protecție pentru Victimele Violenței

În cazul în care se dispune evacuarea agresorului din locuință, acesta beneficiază de un interval de timp bine definit pentru a-și putea recupera documentele de identitate, banii, medicamentele și alte bunuri personale esențiale. După ce agresorul a fost îndepărtat, polițistul se ocupă de reintegrarea victimei și, dacă este cazul, a membrilor familiei acesteia în locuința comună.

În situația în care se impune respectarea unei distanțe minime între agresor și victimă, precum și față de membrii familiei acesteia sau de locurile frecventate de persoana protejată, dacă agresorul se află în proximitate, polițistul are responsabilitatea de a-l îndruma să se depărteze la distanța stabilită prin ordinul de protecție provizoriu. Aceasta poate include, după caz, conducerea agresorului la distanța minimă prevăzută.

Obligația de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere este reglementată de Legea nr. 146/2021, care se aplică în cadrul anumitor proceduri judiciare și penale. Polițiștii nu pot impune această măsură până la activarea Sistemului informatic de monitorizare electronică destinat acestui scop.

Dacă se dispune interzicerea oricărei forme de contact între agresor și victimă, iar agresorul se află la fața locului, polițistul este responsabil de informarea acestuia despre măsura respectivă. Agresorul trebuie să confirme că a luat la cunoștință despre restricție prin semnătura sa pe ordinul de protecție provizoriu. În cazul în care agresorul nu este prezent în momentul emiterii ordinului sau părăsește locul înainte de a fi informat, polițiștii îl vor contacta ulterior pentru a-l informa despre conținutul ordinului și obligațiile legale care îi revin, aspecte ce vor fi consemnate într-un proces-verbal.

În cazul în care se dispune ca agresorul să predea poliției armele, componentele esențiale și munițiile deținute, precum și documentele aferente, polițiștii vor acționa conform prevederilor legale pentru a ridica aceste obiecte. Conform art. 6 alin. (4) din Legea nr. 26/2024, se va întocmi un proces-verbal pentru ridicarea armelor și documentelor asociate, iar acestea vor fi transmise structurilor competente în domeniu.

Distribuie acest articol