Ministrul Muncii îi liniștește pe pensionari: „Dacă au existat erori, acestea vor fi corectate”.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 116

Sursa foto:

0:00

Declarațiile Ministrului Muncii privind recalcularea pensiilor

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că eventualele erori apărute în procesul de recalculare a pensiilor vor fi corectate. Aceasta a subliniat că deciziile de recalculare pot fi revizuite atât din oficiu, cât și la cererea pensionarilor.

Implicarea în procesul de evaluare a dosarelor

În cadrul unei întâlniri, Simona Bucura-Oprescu a fost întrebată despre posibilele sabotaje din partea unor instituții sau angajați. Ea a răspuns că, în perioada sa de activitate, s-a concentrat pe aspectele esențiale, iar un obiectiv important a fost obținerea unui procent de 9,4. Acest rezultat ar fi putut împiedica creșterea pensiilor românilor până în anul 2070, afectând și generațiile viitoare. Legea care permite această recalculare a fost adoptată de Guvern și aprobată de Parlament, iar normele au fost elaborate și aprobate în timp util.

Progres în evaluarea dosarelor de pensie

Ministrul a menționat că, atunci când a preluat funcția, a descoperit peste 1000 de dosare de pensie nefinalizate, dintre care aproximativ 70% erau evaluate. Majoritatea acestor dosare proveneau din legislațiile mai vechi, dar echipele de evaluare și casele de pensii au reușit să se mobilizeze rapid pentru a finaliza procesul.

Revizuirea deciziilor de recalculare

Simona Bucura-Oprescu a evidențiat că, conform datelor colegilor de la Casa Națională de Pensii Publice, doar 0,025% din deciziile de recalculare au conținut erori. Ea a subliniat că, dacă se identifică astfel de erori, acestea vor fi corectate. Potrivit legii, revizuirea deciziilor se poate face atât din oficiu, cât și la cererea pensionarilor. Ministrul a afirmat că este esențial să se continue munca de îmbunătățire a sistemului de pensii, asigurând totodată o creștere sustenabilă a acestora. În 2024, datorită majorărilor din ianuarie și recalculării, toți pensionarii vor beneficia de o creștere medie de 40% a pensiilor.

Distribuie acest articol