Marele Trofeu al Festivalului Național al Cântecului și Dansului Popular Românesc a fost câștigat de Didi-Ionuț Cojocariu
Festivalul Național al Cântecului și Dansului Popular Românesc „Mamaia” 2024 a avut loc în perioada 28 – 30 august, în Piațeta Perla din stațiunea Mamaia, și a culminat cu o seară de gală plină de emoții, în care au fost anunțați laureații competiției. Evenimentul a reunit un public numeros și entuziast, dornic să se bucure de muzica populară românească, iar festivalul a fost transmis în direct, permițând telespectatorilor să urmărească recitalurile artiștilor.
Gala Laureaților a fost moderată de Iuliana Tudor și Gelu Voicu, iar artiștii au fost acompaniați de Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Brâulețul”, sub conducerea maestrului dirijor Cristian Obrejan. Maratonul muzical a fost apreciat cu aplauze de către spectatori.
Premiile Festivalului
Premiile au fost oferite de membrii juriului, iar valoarea acestora pentru fiecare secțiune a fost următoarea: Premiul I – 25.000 lei, Premiul II – 15.000 lei, Premiul III – 10.000 lei.
Marele Trofeu, în valoare de 40.000 lei, a fost adjudecat de Didi-Ionuț Cojocariu din Bucovina, un tânăr economist de 30 de ani, care a interpretat melodiile „Mândră floare-i norocu” și „Pentru tine Mărioară”. Trofeul „Mamaia” 2024 a fost realizat de sculptorul Ovidiu Toader și a fost înmânat câștigătorului de către dr. Ștefania-Laura Abibula Stroe, directorul general al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”.
Secțiunea Soliști vocali
În cadrul secțiunii Soliști vocali, premiile au fost acordate astfel:
- Premiul I – Alexandra Georgiana Pițu (Muntenia) pentru interpretarea melodiilor „Balada lui Toma Alimoș” și „Pe ulița car’ mi-e drag”.
- Premiul II – Mădălina Avădănei (Moldova) pentru melodiile „Doină de Cătănie” și „Foaie verde baraboi”.
- Premiul III – Florin Mihalache (Banat) pentru interpretarea „Cucule te văd zburând” și „Peste deal, peste poiene”.
Secțiunea Soliști instrumentiști
La secțiunea Soliști instrumentiști, premiile au fost acordate astfel:
- Premiul I – Papuc Viorel (Muntenia) – nai, pentru melodiile „Doina de jale” și „Hora Staccato”.
- Premiul II – Alexandru Costin Cioiu (Oltenia) – caval, pentru „Doina din caval” și „Sârba de la Tismana”.
- Premiul III – Alexandru Cristian Sărbușcă (Oltenia) – clarinet, pentru interpretarea „Doina” și „Hora și sârba”.