Gala „Myths and Algorithms” se desfășoară în Ovidiu, județul Constanța. Intrarea este liberă pentru a contempla lucrările create în cadrul Programului Internațional de Scenografie.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 267

Sursa foto:

0:00

Gala „Myths and Algorithms” la Castrul Roman din Ovidiu

În data de 7 septembrie 2024, la ora 18:00, Castrul Roman din orașul Ovidiu, județul Constanța, va găzdui Gala „Myths and Algorithms”. Acest eveniment marchează vernisajul lucrărilor realizate în cadrul celei de-a treia ediții a Programului Internațional în Scenografie (IPS).

Gala este deschisă tuturor doritorilor, iar accesul este gratuit.

Despre Programul IPS

IPS reprezintă un program intensiv de rezidențe artistice, unde, timp de două săptămâni, artiști emergenți din diverse colțuri ale lumii colaborează cu profesioniști recunoscuți la nivel internațional. Acest program include ateliere de lucru, prezentări, mese rotunde, cercetări artistice și activități creative practice, având ca scop dezvoltarea abilităților participanților în crearea de instalații artistice și experiențe scenografice specifice locului, ce pun în valoare Castrul Roman de la Ovidiu, conform celor menționate de Teatrul de Stat Constanța.

Participanți și mentori

Anul acesta, IPS 2024 a selectat 20 de participanți din țări precum SUA, China, Mexic, Brazilia, Regatul Unit, Germania, Franța, Bulgaria, Spania, Italia, Georgia și România, toți specializați în domenii precum scenografie, arhitectură, design, imagine de film și arte performative.

Instalațiile vor fi create sub îndrumarea a cinci mentori de excepție:

  • Paul Zimet și Ellen Maddow, regizor și compozitoare, fondatorii companiei avangardiste Talking Band din New York, foști membri ai legendarei companii Open Theater.
  • Nic Ularu, scenograf, autor și regizor, câștigător al premiului OBIE pentru realizări notabile în teatrul Off-Broadway, mentor pentru al treilea an consecutiv în IPS.
  • Sabrina Hamilton, designer de lumini, co-fondator și director artistic al Ko Festival of Performance din Amherst, Massachusetts, colaboratoare apropiată a companiei Mabou Mines din New York.
  • Sean Crowley, scenograf de film, operă, teatru și televiziune, șeful Catedrei de Design la The Royal Welsh College of Music & Drama.

Concert și atmosfera galei

Pe lângă vernisajul instalațiilor de artă, gala va include și un concert susținut de Corina Sîrghi & Band. Artista descrie albumul său „DANUBE” ca fiind inspirat de sunetele Dobrogei, subliniind că „nu există cântec fără apă, fie că e vorba de Dunăre sau mare”. Ea adaugă că muzica este o experiență care leagănă, asemenea unei bărci pe apă, evocând amintiri legate de natură și peisaj.

Distribuie acest articol