Ora de iarnă 2024: Momentul când se ajustează ceasul înapoi.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 194

Sursa foto:

0:00

Ora de iarnă: Concept și Implementare

Ora de iarnă reprezintă ora legală standard, adesea denumită pur și simplu ora oficială. Este asociată cu noțiunea de oră astronomică și este utilizată în majoritatea țărilor, în special în emisfera nordică. De obicei, aceasta acoperă perioada dintre lunile octombrie și aprilie ale anului următor.

Diferența între ora de iarnă și ora de vară

Denominația de „ora de iarnă” este utilizată în contrast cu ora de vară, care are ca scop maximizarea utilizării luminii solare prin avansarea cu o oră a orei oficiale.

Trecerea la ora de iarnă în 2024

În 2024, trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie, când ora 04:00 va fi corectată la ora 03:00.

Originea conceptului

Prima persoană care a propus implementarea acestui sistem de orar a fost un neo-zeelandez pe nume Hudson, în anul 1898. De atunci, conceptul a fost adoptat pe scară largă în întreaga lume.

Discuții despre renunțarea la schimbarea orei

Începând din 2018, la nivel european au fost inițiate discuții privind renunțarea la schimbarea orei. Aceasta a fost motivată de efectele neplăcute pe care le poate avea schimbarea orei asupra rutinei zilnice a oamenilor, dar și asupra sănătății acestora.

Distribuie acest articol